Az Ördögárok csodája

Egy rekonstruált szakasz

Debrecenben a téli sportok szerelmesei nincsenek elkényeztetve. A globális felmelegedés következtében egyre kevésbé marad meg a hó, nem fagynak be a vizek.

A városkörnyéki tavak kiszáradása is lehetetlenné teszi a jégképződést, pedig néhány éve még mennyien csúszkáltak a Fancsika tavak vastagra hízott jégpáncélján! A havon csusszanni vágyók akár száz kilométereket is autózni kényszerülnek. A korcsolyázók bekényszerülnek a jégpályákra, amiért viszont fizetni kell, ráadásul nagy a tömeg.

Persze szép számmal akadnak telet nem szeretők is. Hideg, nedves, s e kellemetlenségeket fokozza, a kényszerből (mert fázni azért nem akarnak) magukra ráncigált ruhásszekrényi gönc, amelytől úgy néznek ki, mint Gombóc Artúr. Mozogni mégis szeretnének. Választhatnak beltéri, fizetős, vagy a természet kínálta ingyenes lehetőségek között. Télidőben a természetet választók is számtalan nehézséggel kénytelenek szembesülni. A gyakori időváltozások, a talajviszonyok nem engedik a hosszabb utak tervezését. Néhány órás, félnapos kiruccanásokra azonban bátran vállalkozhat bárki.

Kitűnő téli úti cél az Ördögárok. Debrecenből indulva, a 48-as főúton Vámospércs felé haladva, a hatos kilométertáblát elhagyva, a Zsuzsi vasút Csereerdő megállójával szemben található letérőn száz métert az erdőben gyalogolva, majd derékszögben balra fordulva, érhetjük el. Az Ördögárokhoz kisvonattal (télen szüneteltetik közlekedtetését), kocsival, a 37-es helyi járatú, vagy távolsági buszokkal, kerékpárral és természetesen, gyalog juthatunk el.

Az 1700 éve védelmi célokkal épített árokrendszer körülbelül száz méteres szakasza látogatható.

Jelenlegi ismereteink szerint az Ördögárok 1260 km hosszú. A szarmaták hozhatták létre. Mintegy körbekeríti az Alföldet. A Dunakanyartól az Al-Dunáig húzódik. Egyes szakaszai nem is egy, hanem két árok rendszeréből áll. A másik árok változó távolságban, párhuzamosan fut az eredetivel.

Debrecen határát az Ördögárok két vonala érinti. Az egyik a hajdúhadházi Csere erdőből lép át a Monostori erdőbe, majd a Nagyerdő területén halad keresztül, valamint fellelhető a paci erdőben is. A másik a hajdúhadházi Nagyerdőből lép át Pallag területére, majd délkelet felé kanyarodva keresztezi a Fancsikai és Bánki erdőt. Az árkokat úgy építették meg, hogy a 2-4 vonalban húzódó oszlopsorok 3-15 kilométernyi távolságban leselkedtek az illetéktelen behatolókra. A köztük kikapart gödrök pedig 1,5-3,1 méter mélyek voltak, és 3,4-10,4 méter szélesek.

A védművet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiemelten védetté nyilvánította.

Nosza, fel a bakancsot, keressék meg a könnyen megközelíthető történelmi, harcászati, építészeti emléket! Az élményen felül, a kimozdulás az egészségmegőrzést is jól szolgálja.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.