Az igazi hős…

Hősök klubja

Egy hazai hiphop sláger szerint” Az igazi hős nem Superman vagy Batman…”. Sajnos bekövetkezett az emberiség történetében az a fordulópont, amikor végre azok is megérthetik, mit is jelent hősnek lenni, akik talán minden nap elsétálnak a köpeny nélküli megmentők mellett. Ausztrália tűzoltóiról van szó.

Szeptember óta tombol a kontinensen a megfékezhetetlennek tűnő tűzvész, amely a napokban elérte a majd 5 és félmillió hektáros területet. A tűzoltók életüket kockáztatva vetik bele magukat az őserdők sűrűjébe, hogy mentsék a még menthető élővilágot. Rendkívül nagy feladat elé állnak ezzel a lánglovagok, hiszen Ausztrália őserdei faunájának sűrűsége és szélsőséges időjárása egyaránt ellenük dolgozik. Sydneiben több mint 48 fokot mértek, de a szél méginkább „hátszelet” ad a lángok terjedésének. Számtalan képpel találkozhatunk, amin a földrész híres, élőhelyéről menekülni kényszerülő állata, mint a kenguru vagy a koala keres hűs menedéket helyi lakosoknál. Nos, ezúttal nem rémhírkeltésről, nem szerkesztett képekről, de még csak nem is az egyre népszerűbb hoaxokról, hanem a színtiszta valóságról van szó. Arról a realitásról, amelynek minden szava igaz és még egy jó darabig aktuális, függetlenül attól, hogy némi eső hozott kis enyhülést az érintett területekre. Csupán szubjektív helyzetértékelésként jegyzem meg, hogy korántsem a Greta Thunberg féle, kamerák előtt hisztérikusan prezentált klímavédelmi és egyéb felmelegedés elleni kampány része a tűzvész. Ez magának a bizonyos klímaváltozásnak a következménye, amelyet a kutatók szerint jelen évtizedben még utoljára van lehetőség megfékezni, feltéve, hogy a környezetvédelem (akár már említett) nagykövetei tesznek valamit az ügy érdekében. Az ausztrál kormány csaknem 3000 tartalékost mozgósított már, akik minden lehetséges irányból igyekeznek segítő kezet nyújtani a már munkában lévő hatóságoknak. Hazánkkal egyetemben az Egyesült Államok is lépni készül az ügyben, ugyanis egységek kiküldése került napirendre. 2019-ben a magyarok már valamelyest megmutatták magukat hasonló helyzetben, ugyanis felajánlottuk segítségünket az amazóniai erdőtüzek oltására.

A katasztrófa végét egyelőre nem látni, de lassan már a kezdetére is alig emlékszünk. Érdekes, hogy 2019-ben és amennyi már eltelt ’20-ból, kifejezetten meghatározóak voltak a tűzesetek, elég akár Európa nagyvárosaira gondolni. Talán Révész Sándor annak idején ráérzett valamire, amikor azt énekelte: „Ember, a világ a két kezedtől sír…”.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.