Állami vadkapitalizmus

Kihasználják őket (is)

Az idősebbek még emlékeznek az előző rendszer sulykolásaira: a nagy hal megeszi a kis halat; ember embernek a farkasa; kapitalizmus istene az arany tehén; a profit a lényeg, tőkefelhalmozás, kizsákmányolják a munkásosztályt. Hazánk jelenlegi öregei nem kívánták a szocializmust, mégis benne kellett élniük. Valahogy elviselték.

Aztán jött a rendszerváltás. Köztársaság lett a népköztársaságból, az ideiglenesen hazánkban állomásozó Vörös Hadsereget meg hazaküldtük. Szebb, jobb és igazságosabb jövő reményében vártuk hazánk megújulását. Ehelyett lett munkanélküliség, kétszámjegyű infláció, privatizáció, béremelések elmaradása. Megesett az a csúfság is, hogy a kilencvenes évek elején rosszabbul éltünk, mint tíz évvel korábban. Türelmünk és optimizmusunk töretlen maradt negyedszázadon keresztül. Ami felettünk folyt, az újrakezdés gyermekbetegségeinek képzeltük. A gyermek idővel megnő, érettebb lesz.

Egyre fogyó reménnyel mostanság az érettséget kérjük számon. Magyarország nem lépett túl vadkapitalizmus korszakán. Hazánkban kíméletlen kizsákmányolás folyik. A cégek, vállalatok mellett az állam ugyanúgy kiszipolyozza állampolgárait, sőt egyre nagyobb részt vállal belőle. Mindezt teszi a takarékos állam ideája jegyében. A lényeg, hogy az állami fenntartású intézmények minél kevesebbe kerüljenek, kevesebbeknek kevesebb bért kelljen fizetni.

Egy milliárd kétszáz millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki a kormány azoknak a települési önkormányzatoknak, amelyek tavaly szeptember óta az „ésszerű feladatellátás megszervezése folytán” elbocsátottak embereket. Azoknak a településeknek, amelyek a megszüntetett álláshelyet öt évig nem állítják vissza, az állam kifizeti a felmentési illetmény és a végkielégítés egy részét. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerint nincs tömeges leépítés, de a szociális juttatási rendszer átalakítása miatt kellett elbocsátani embereket.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a legkapitalistább állami szervezet. Az oktatásból az utóbbi hónapokban két és félezer munkavállalót bocsátott el, majd többségét közmunkásként vette vissza. A KLIK állományában dolgozó közhasznúak száma meghaladja az ötezret. A trükknek egyetlen oka van, kevesebb bért kell fizetni. Az elbocsátottak legalább minimálbérért, vagy többért dolgoztak, az újrafoglalkoztatáskor azonban már csak nettó ötvenezer havi forintra értékeli munkájukat, miközben ugyanazokat a feladatokat végezteti velük, mint teljes foglalkoztatottságuk idején.

Az olcsó állam megvalósítása az embertelenség jegyében zajlik. Miközben a minisztériumok és háttérintézményeik évről-évre egyre több embert alkalmaznak, addig alsóbb közigazgatási szinteken ellenkező előjelű munkaerő politika folyik. A megállapítás igaz az oktatásban és a közművelődésben foglalkoztatottakra is. Kevesebben fognak sokkal több munkát végezni, miközben bérük nem változik. Mi ez, ha nem kizsákmányolás?

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.