3X3 – zárónapi izgalmak

A magyar lányok a harmadik helyen végeztek  Fotók: Debreceni Sportcentrum

Úgy tűnik, nagyon hamar elrepült ez az egy hét, hiszen máris vége a Debrecen főterén rendezett 3X3 viadalnak. A korosztályos világbajnokságon történelmi éremmel zártak a magyar lányok, míg a World Tour Masters szerb diadalt hozott.

Kiváló hangulatban zajlott az immár olimpiai sportág, az egypalánkos kosárlabda debreceni ünnepének zárónapja. A nap – számunkra – legfontosabb pontja volt, hogy izgulhattunk a debreceni ifjú hölgyet is felsorakoztató U18-as válogatottért. Földi Attila tanítványai, azaz Horváth Boglárka, Horváth Dóra, Nagy Réka és a cívisvárosi Szabó Zita a spanyolokkal küzdöttek meg, hogy döntőbe jussanak. Látszott a lányokon, hogy érzik az aranymeccs szelét, kissé idegesen kezdték a játékot, ám Szabó Zita megállíthatatlan volt, és élére állt alakulatának. Ám hiába a vezetés, a spanyolok mindig vissza tudtak jönni. A 10. csapathiba után gyengülni látszott a koncentráció, a spanyolok pedig kaptak az alkalmon és magabiztos előnyre tettek szert a hajrában. Végül 11-15 arányban nyerték meg a kiélezett találkozót. Nem volt azonban vége a menetelésnek. A magyarokra bronzmeccs várt, az ellenfél pedig Németország volt. A debreceni lány ezúttal is valóságos csapatemberként fogott össze társaival, és a kosarakon túl önzetlenül osztotta az értékes passzokat. Az utolsó másodpercekben, már nem behozható, de még nem igazán tetemes különbség állt az eredményjelzőn – Magyarország javára. A németeknek Nagy Réka adta meg az utolsó döfést, az utolsó 10 másodpercen belül ugyanis tökéletes kettőpontost engedett el, beállítva a végeredményt: 19-13. Magyarország történelmi bronzérmet szerzett! Szabó Zitát a torna All Star csapatába is beválasztották.

A küzdelem a World Tour Masters résztvevőivel folytatódott. Olyan sztárok várták, hogy kezükbe kerüljön a labda, mint Dejan Majstorovic vagy a lett Nauris Miezis, hogy a méltán legendás NBA-ikon, Andrej Kirilenko a győztes kezébe adja a trófeát. A döntőbe a szerb Ub és a lett Riga jutott, pikáns csatára várhatott a végig kiválóan szurkoló közönség. A nagyok aranymeccse előtt egyetlen feladat még akadt – eldönteni, hogy a brit – lengyel – ukrán indulóból ki a legjobb zsákoló. Láb alatt, hát mögött, szinte mindenhogy szállt a labda, akárcsak a zsűri által kiosztott pontszámok. Akadt olyan megmozdulás is, amelyet három tízes követett. Aki pedig kapta, a győztes az ukrán Vadim Pidubbcchenko, azaz „Miller” lett. Majd át is adta a terepet a döntősöknek, hogy lezárják a kérdést, melyik lesz Debrecen legjobb csapata, a világturné itteni állomásán.

Ahogy várható volt, férfias küzdelem kezdődött, sorra érkeztek a magabiztos kosarak. Egyetlen egy pontra került az Ub a győzelemtől, ráadásul ekkor vezettek a meccsen először. Rigai szabálytalanságot követően Marko Brankovic értékesítette az egyik büntetőjét, ez pedig elég volt ahhoz, hogy csapata elérje a „bűvös” 21 pontot. Ezzel pedig története során először nyerjen World Tour Masters-trófeát a szerb Ub. Az összesített ranglistán a debreceni csapat a 11. helyen végzett.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.