Zárolás - DK: Gyurcsány nem a levegőbe beszélt, amikor megjósolta a megszorítást

Budapest, 2014. július 18., péntek (MTI) - Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem a levegőbe beszélt, amikor a választási kampányban megjósolta, hogy megszorításra lesz szükség, mivel a kormány nem tud költségvetést készíteni - tudatta Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja pénteken az MTI-vel.

 

    A politikus közleményében emlékeztetett rá: a kampányban Gyurcsány Ferenc jóslatára a Fidesz úgy reagált, hogy a baloldal és a megszorítások kéz a kézben járnak, mára azonban "kiderült, hogy nem Gyurcsány Ferenc beszélt a levegőbe, hanem a Fidesz", és a megszorításokat a választás után tovább kormányzó jobboldal sem tudja elkerülni.  A DK elnökségi tagja ezzel arra reagált, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában.

    Kerék-Bárczy Szabolcs közleményében azt írta: erre az évre kifejezetten választási költségvetés készült, "amelyet máris korrigálni kell". "Először a madzagra kent mézként megemelt közmunkaprogramot fogták vissza: már májusra százezer közfoglalkoztatottat löktek ki a rendszerből, ami a költségvetésben legalább 70 milliárdos megtakarítás" - írta, hozzátéve, hogy csütörtökön pedig Varga Mihály jelentett be újabb 110 milliárdos megszorítást. 

    Februárban a DK elnöke azt jósolta, hogy "a makacsul 310 forint körül tanyázó euró-árfolyam mellett 250 milliárd körüli megszorításra lesz szükség" - idézte fel. "Ezek szerint tehát számíthatunk még egy, 70-80 milliárdos kormányzati szeretetcsomagra is", ha addig nem romlik tovább a helyzet - fűzte hozzá.  Kerék-Bárczy Szabolcs szerint hiába állítja azt Varga Mihály, hogy a kormány csak saját magán takarékoskodik, mivel "az összeg bő egyharmadát a minisztériumoknál zárolták, ami annyit jelent, hogy további 40 milliárddal jut kevesebb munkahelyteremtésre, továbbá a már amúgy is kivéreztetett oktatásra és egészségügyre".  "Jó" hír viszont, hogy a stadionok építése változatlan ütemben folytatódhat - jegyezte meg.  A DK elnökségi tagja szerint a megszorítás a bizonyíték arra, hogy a kormány gazdaságpolitikája vakvágányon halad. 

    "Az államosítás megöli a tisztességes versenyt, a tartalékok nem nyújtanak fedezetet, az infláció mesterséges eltüntetése csökkenti a bevételeket, a fogyasztás stagnál. Adót növelni már nem lehet és a presztízsberuházások leállítása sem oldja meg a strukturális problémákat. Az orbáni gazdaságpolitika a szakadékba vezet" - foglalta össze Kerék-Bárczy Szabolcs.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.