Választás 2014 – LMP: a saját terveiről

Budapest, 2014. február 19., szerda (MTI) – Az LMP szerint a kormány nem teljesítette a munkahely-teremtési ígéreteit: miközben csökkent a valódi állások száma, csökkent a munkanélkülieknek nyújtott segítség is – erről a párt társelnöke beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett azt mondta, a kormányváltás óta három hónappal nőtt a tartós munkanélküliség átlagos időtartama, ami már megközelíti a húsz hónapot. Arra is kitért, hogy a versenyszférában körülbelül 18 ezerrel dolgoznak kevesebben, miközben megháromszorozódott a külföldön munkát vállalók száma. Hozzátette: miközben a kabinet sikerként könyveli el a közmunkások számának növekedését, az LMP zsákutcának tartja ezt a foglalkoztatási formát, mert a közmunkásoknak csak hét százaléka tudott visszajutni a nyílt munkaerőpiacra.

Saját programjukat ismertetve arról beszélt, hogy az LMP háromkulcsos adórendszert vezetne be. A 27 százalékos munkaadói járulékot addig csökkentenék, amíg a teljes adó- és járulékösszeg a szuperbruttó egyharmadával nem lesz egyenlő. „Minden adót és járulékot eltörölnénk a munkaadói járulékon kívül, ezek helyére pedig egy egységes jövedelemadó-rendszert léptetnénk érvénybe” - mondta.

A leghátrányosabb helyzetű 33 kistérségben a legfeljebb nyolc osztályt végzettek után a közterhek száz, míg a legfeljebb szakmunkás végzettséggel rendelkezők után a közterhek ötven százalékát engednék el egy három éves időszakra – hívta fel a figyelmet.

Az LMP szociális, gazdasági fejlesztő programot is indítana a nehezen foglalkoztatható emberek számára – közölte Szél Bernadett.

Hozzátette: százmilliárd forinttal létrehoznának egy zöldberuházási alapot, amelyből bárki pályázhatna pénzre saját ingatlanja vagy középületek épületenergetikai fejlesztésére.

Szerinte a megújuló energiák segítségével 2020-ra a jelenlegi tízezer helyett 50-60 ezer munkahelyet lehetne teremteni.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.