Ügynökmúlt miatt kizárta komlói elnökét a Jobbik

Budapest, 2014. július 3., csütörtök (MTI) - A Jobbik kizárta soraiból és önkormányzati mandátumának visszaadására szólította fel Tasnádi László komlói elnököt.

Novák Előd, a párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy Tasnádi László nyolc évig volt III/III-as ügynök, tagságának megszüntetésével pedig jó példával szeretnének elől járni és állami szinten is hasonló szabályozást sürgetnek.

Utalt a Magyar Nemzet cikkére, amely szerint a komlói politikus nyolc évig szolgálta a kommunista állambiztonságot. Azt mondta: Tasnádi László a lapnak és neki is tagadta ügynökmúltját, de telefonos beszélgetésük során végül néhány keresztkérdés után beismerte azt.

Hozzátette: korábbi, a pártba való felvételi kérelmén is eltitkolta múltját, ez azonban összeférhetetlen a Jobbik alapszabályával, így az országos elnökség egyhangú szavazással döntött kizárásáról és önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására szólította fel.

Novák Előd kitért arra is: noha a komlói politikus nem töltött be olyan magas tisztséget, mint az azonos nevű rendészeti államtitkár, a legalacsonyabb szinten is elutasítják az ügynökmúltat. A Jobbik alelnöke kifogásolta, hogy nem tudták volt tagjuk múltját ellenőrizni és csak történészi kutatások során került elő a hatos kartonja, az általa készített jelentéseket pedig nem lehet megismerni. Ismét azt javasolta, hogy tegyék nyilvánossá az állambiztonsági múlt 2060-ig titkosított aktáit.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.