Tűzugrás és egyebek - AJÁNLÓ

Tűzugrás

Tűzgyújtás – népzene – „mesélő tárgyak – finom falatok Vértesen. E szavakkal jellemezhetnénk azt a gazdag kínálatot, amellyel a nyári napfordulót köszöntik Létavértesen szombat éjszakáján.

A keresztény naptár szerint Keresztelő Szt. János – szláv nevén Szt. Iván - ünnepét Európa-szerte tűzgyújtással ünneplik már az V. századtól, Magyarországon pedig az 1092-es Szabolcsi zsinat óta különleges ünnep az esztendő legrövidebb éjszakája. A hagyomány szerint a tüzet háromszor kell átugrani, hogy hatásos legyen tisztító ereje, s így Szt. János közbenjárásával a Szentháromságnál kegyelmet nyernek az ugrásra vállalkozók. S honnan az ugrás gondolata? A Bibliából tudjuk, hogy Mária meglátogatta a várandós Erzsébetet, s amikor meghallotta Mária köszöntését, felujjongott méhében a magzat: a későbbi János.

Régen a nép erősen hitt a tűz tisztító és gonoszt elűző erejében, amely hitük szerint hatásos volt a köd, a jégeső, a dögvész ellen, a kutak, források körül a sárkányok, kígyók elűzésében, de még az ördög ellen is. Általános szokás volt a tűzugrás közben a leányok és legények összeéneklése is. „Kiket Szt. Ivánkor összeénekelnek, Szt. Ivánra már házasok lesznek.” – tartja a csíki mondás. De az egészség biztosítása is ugrásra ösztönözhetett bárkit Szt. Iván éjjelén.

Létavértesen ennek szellemében várják a látogatókat az Irinyi utca mindkét oldalán szombaton. 16 órakor veszi kezdetét a gazdag program az Irinyi kiállítóhelyen, ahol pünkösdölő óvodások, táncos lábú kisiskolások és a helyi népdalkör, valamint a citerazenekar szórakoztatja a közönséget. De azt se felejtsük el, hogy a zajtalanul lobbanó gyufa feltalálójáról elnevezett kiállítóhelyen vagyunk, ahol egy adományozó jóvoltából megújult a kiállítás és gyufás fejtörők, érdekes kísérletek szemtanúi is lehetünk ezen az éjszakán. Szemben, a Rozsnyai Gyűjteményben, 18 órakor életre kelnek az időszaki kiállítás tárgyai, majd Balogh Károly a 2014-es Fölszállott a páva döntős szólótáncosa hívja táncba az érdeklődőket. A 21 órai tűzgyújtásig kézműves foglalkozások és népi játékok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.  S ha a programok alatt megéheznénk, finom falatokkal csillapíthatjuk éhünket: sertéspörkölt, kemencés csülök, túrós batyu, lángos, palacsinta, kapros kalács, hogy csak néhány finomságot soroljak a kínálatból.

Tehát érdemes szombat délután útra kelni, mert Vértes szívében gazdag program, s 21 órakor a fellobbanó Szt. Iván tűz vár mindenkit. A bátrabbak a tűz átugrásával megvédhetik a bajtól otthonaikat, a termést, saját magukat, s ki-ki megtalálhatja leendő párját is az év legrövidebb éjszakáján.

Kultúr A.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.