Hoppon maradt pedagógusok

Tüntető pedagógusok

Tavaly január 1-jétől működik a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ). Az intézmény átvilágítására tavaly szeptemberben miniszteri biztost neveztek ki. A vizsgálat komoly hiányosságokat tárt fel (hibás gazdasági döntések, rossz vezetési stílus, késedelmes kifizetések, költségvetési hiány).

A hír nem okozott meglepetést. A sebtében megalkotott, bevezetett Köznevelési törvény, az új oktatási fenntartó, az előkészítetlenül létrehozott KLIK akadozó munkája előrevetítette a problémákat.

A gyakorló pedagógust a legkevésbé érdeklik az intézmény működési zavarai. Számára egy dolog fontos: minden hónapban megkapja a fizetését. Becsülettel megdolgozott érte. Tavaly óta ráadásául még többet kell tenni érte, amely az emelések ellenére, továbbra sincs arányban a megnövekedett munkaterhekkel.

A KLIK regnálása alatt bizonytalanná vált a kifizetések napja. Korábban a pedagógus a bérét minden hónap harmadikán számláján tudhatta. Mostanra ez sem biztos. Már tavaly októberben is csak ötödikén, hatodikán utaltak. A tanerő decemberben két fizetést kapott. Karácsonyra való tekintettel az ünnepek előtt hozzájuthatott a januári béréhez. Azóta eltelt negyvenhárom nap. Nagyon sokan nullázták le magukat: az ünnepi kiadások, a hosszú január elvitte a fizetést. Pedagógusbérből nehéz tartalékot képezni, így jó részük az utolsó forintjaikból próbálnak megélni, bízva a február harmadikai átutalásban. A fizetés azonban nem érkezett meg. Tájékoztatás sincs arról, mikor kerülhet számlára a pénz. Persze, jól tudják, a törvény tizedikéig kötelezi a kifizetőket a havi illetmény utalására, de ez a pedagógust nem boldogítja. Ha ő harminckét órát a munkahelyén tartózkodik, munkáját becsülettel elvégzi, elvárja, hogy az arra kinevezettek is ugyanúgy teljesítsék a reájuk bízott feladatokat. Ők idejében megkapják fizetésüket, a pedagógus meg majd valamikor. És ez nincs jól.

                                                                           Somogyi Ferenc

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.