Tokaji Borfesztivál - szúnyogcsapkodással

Polgármesterek és boraik

Idén június 6. és 8. között rendezték meg a Tokaji Borfesztivált. Pénteken a polgármesterek borának átadásával kezdődött a program. Minden év őszén, a Tokaji Szüreti Fesztiválon Tokaj - Hegyalja huszonhét településének polgármestere egy-egy kosár szőlőt összeöntve adják meg az alapot a polgármesterek borának elkészítésére.

A készítésre neves hegyaljai pincészetet kérnek fel, amely a szőlő cukorfoka, aszútartalma alapján dönti el a bor fajtáját. Az őszi kezelés, majd érlelés után idén egy száraz furmint és egy Tokaji Késő Arany Édes borkülönlegességet adnak át.

Az átadási ceremónia után kezdődhetett a mulatság. Borpincészetek és művészek alapozták meg a jó hangulatot. Úgynevezett borjegyekkel bárki megkóstolhatta a neki leginkább tetsző borokat és pálinkákat. A hagyományos furmintok, hárslevelűk, muskotályosok, szamorodnik, aszúk mellett minden évben új és új borok jelennek meg a kínálatban. Az egyik újdonság a Tokaji Bizsergés, mely könnyű desszert bor, muskotályos alappal. Érdemes volt a tokaji jégbort is megízlelni. A fagy megcsípte, vagy fagyott szőlőből készült bor rendkívül édes, kellemes zamatú. A tokaji máslás szamorodni vagy aszú seprőjére felöntött mustból vagy friss borból készül. Az érlelés után, a forgalomba hozatal előtt két évig fahordóban tárolják. A tokaji fordítás a kipréselt aszútésztára felöntött mustból vagy fiatal borból készül. Ugyanúgy, mint a máslásnál, két évig hordóban tárolják.

Az érdeklődők nemcsak ihattak, bőséggel jól is lakhattak. A klasszikus lacipecsenyétől kezdve a lángoson át, a kürtős kalácsig bármit ehetett a nagyérdemű. Mondjuk a kürtős kalácsért elkért ezer forint már meggondolásra késztette a fogyasztani vágyókat.

Az evésen, iváson túlmenően is érdekes programok között válogathatott a Tokajba látogató. Volt horgászverseny, a helyi gimnáziumban ingyenes jótékonysági sportnap, a református templomban pünkösdi hangverseny, a Fő téren felállított színpadon pedig koncertek. Szombaton a Ladánybene 27 lépett fel, vasárnap este pedig Rúzsa Magdi adott másfél órás fergeteges koncertet.

Tokajba sok debreceni látogat el. Rúzsa Magdi tett arról, hogy Debrecen több vonatkozásban is szerepeljen műsorában. Az énekesnő idézett a Tankcsapda: Örökké tart című számából („…Ha nem hiszed el, hogy az életed ajándék, Nézd meg jobban, hogy élnek anyádék…”). Egy másik átkötő szövegben Hobót méltatta, majd előadta Mészáros Gábor – Hobó szerzeményét a „Bolond hajó”-t, melyet eredetileg Hobóval énekelte duettben. Most a dal szerzője helyettesítette. A remek hangulatú koncerten kiderült, hogy Magdi jó humorérzékkel is megáldott előadó. E tény is színesítette az előadást.

A koncert alatt a nézők gyakran tapsoltak, ám nem minden tenyérösszecsapás Rúzsa Magdi igyekezetét értékelte. Iszonyatosan sok szúnyog indított véres támadást a nagyérdemű ellen. Valaki el is mormogta a körülötte csapkodóknak: - Felháborító, hogy ennyi ember sem képes kielégíteni a szúnyogokat.

A zsivajban elhaltak az utolsó taktusok, Rúzsa Magdi elbúcsúzott közönségétől, akik átgyalogoltak egy másik színpadhoz, ahonnan hamar vissza is fordultak. A helyi futballcsapat tagjai mindenkit túlordítva ünnepelték a megyei II. osztályban elért második helyezésüket, a színpadon pedig egy kutyaütő hevy metal banda erőlködött. Nézték őket vagy tízen. Rúzsa Magdi után ügyködésük illúziórombolónak bizonyult.  

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.