Hal, a csodálatos alapanyag

Sokféle formában feldolgozható

Kevés halat fogyasztunk, annak ellenére, hogy állományában nem szűkölködünk. A kedvelt pontyon kívül számos más fajtából, kiváló minőségben válogathatunk hazai termelőktől is.

Nem kellene csak ünnepi menükre korlátozni, hiszen tudhatjuk, hogy egészségünkre gyakorolt hatása csak pozitívumokkal jár. Vitamin-, fehérje dús, könnyen emészthető, ráadásul sokféleképpen készíthetjük. Szebb bőrt, ragyogóbb hajat, megfelelő szívműködést eredményez. Tanulmányok alapján is immunerősítő, javítja a gondolkodást, sőt, állítólag depresszió elleni csodaszer is. Sajnos, a magyar konyhában nem számít olyan egyértelmű alapanyagnak, mint számos külföldi szomszédunknál. Éppen ezért különlegességként is tekintünk rá. De ha kicsit jobban megismerjük, kipróbáljuk néhány receptben, talán rájövünk, hogy mégsem olyan bonyolult, és nem jár több energia befektetéssel, mint csirke-, vagy disznóhúst tálalni. Süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük, salátákhoz és szendvicskrémekhez is ajánlott. Összegezve: kiválóan alkalmas, hogy változatossá, egészségesebbé tegye étrendünket (heti többször beiktatva), ami betegségek megelőzésében is nagy segítség lehet.

Piackutatások szerint alapvetően szeretjük a halat, de elsősorban halászléként és rántott formájában fogyasztjuk. Talán azért, mert nem mediterrán ország vagyunk, és beszerzését macerásnak gondolhatjuk. Lényeges is, hogy honnan, illetve mit vásárolunk.

Válasszuk a legjobbat. Egy jó halas pult kellemes tengeri vagy tó illatú. A halat olvadó jég között érdemes árulni/keresni. Frissességét akkor tudjuk legjobban megállapítani, ha egészben vesszük. Ilyenkor a hal szeme tiszta, domború, áttetsző, kopoltyúja élénkvörös vagy rózsaszínes. Úszói épek, nedvesek, nyálkamentesek. Húsa (bőre) kemény, nyomás után visszaugrik. Kerüljük, ha fakó színeket, ütéseket, nyomásokat észlelünk rajtuk. Szakszerűtlen tárolásuk ismérve lehet a kiszáradt bőrük, szürkés, zavaros színű testük és a ragadós vérfoltok. Ezek alapján minden bizonnyal túl régóta hevertek hűtésben.

Mivel például lazacot, tonhalat vagy egy több tízkilós harcsát nem tudunk egészben vásárolni, így maradnak filéik. Ilyenkor az élénk, feszes hús és a tiszta illat mutatja legjobban frissességüket. Ne idegenkedjünk a mirelit árutól sem. Még egyszerűbb készítésük, előnyös tulajdonságuk, tápanyagtartalmuk, ízük is megmarad speciális kezelési technikák alkalmazásával, és többnyire szálkátlanítva élvezhetjük. Esetükben fontos, hogy lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk, felhasználás előtt hűtőszekrényben olvasszuk, ne forró vízben vagy mikrohullámú sütőben.

Sütés és főzés mellett a telítetlen zsírsavtartalom - és ezzel a szervezetre kifejtett kedvező hatása - alapvetően nem csökken, a halolajokat nemcsak a friss halak tartalmaznak, hanem a feldolgozott haltermékek is.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.