Román kormányalakítás - Az RMDSZ hajlik a kormányba lépésre, ha elfogadják feltételeit

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2014. február 26., szerda (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szívesebben venne részt a következő román kormányban, mint nyújtana számára külső támogatást a parlamentben, ha meg tudnának állapodni az együttműködés feltételeiről a Victor Ponta miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD) - derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke adott szerdán az MTI bukaresti stábjának.

 

    A PSD-kormány háromfős többségre számíthat a parlamentben - két kis párt és a kisebbségi frakció szavazataival -, miután eddigi koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenzékbe vonult. Ponta már vasárnap jelezte: meghívná a kormányba az RMDSZ-t, amelynek 26 törvényhozója van az 575 tagú parlamentben.    Szándékát Ponta szerdán telefonon is megerősítette az RMDSZ vezetőinek, de egy esetleges találkozó megszervezéséről nem nyilatkoztak a felek. "Lehetne szó arról, hogy a parlamentből támogatjuk a kormányt, de ha ott vagy a kormány asztalánál, akkor másképp tárgyalsz" - mutatott rá az MTI-nek Borbély László. Kifejtette: a kormányzati részvétel hozzájárulna az ország stabilitásához és nemcsak Bukarestben jelent tisztségviselőket és erősebb érdekérvényesítési lehetőséget, hanem több megyében is magyar prefektus kerülhet a kormányhivatalok élére. Emlékeztetett arra, hogy amióta nem az RMDSZ prefektusai vezetik a székely megyék kormányhivatalait, a román prefektusok tucatnyi pert indítottak a magyar jelképek, főleg a székely zászló ellen - ennek az RMDSZ véget akar vetni.

    Az RMDSZ feltételei között a politikus a kisebbségi jogok bővítését, a szabad jelképhasználatot, az oktatási jogokat és az erdélyi infrastrukturális beruházásokat említette.   Arra a kérdésre, hogy háttérbe szorítja-e az autonómiatörekvéseket az RMDSZ esetleges kormányra lépése, Borbély László azt mondta: véglegesíteni kell az RMDSZ autonómiatervezetét és erről is tárgyalni kell a román féllel. Hozzátette: az RMDSZ-nek nincs olyan illúziója, hogy a kormányba lépés kedvéért a román többség felajánlja, hogy megszavazza az autonómiát, de az RMDSZ azon dolgozik, hogy megszerezze hozzá a román többség támogatását.

    Victor Ponta hétfőn szeretné véglegesíteni új kormánya névsorát, amelyről kedden szavazna a parlament.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.