Térey János, a debreceni innovátor

Térey János

A hazai irodalom egyik legaktívabb alkotója, költő, drámaíró és műfordító. Magyarul elsőként publikálta Verlaine „Szaturnuszi költemények” című kötetét, továbbá kortárs német, cseh, francia és bolgár költők írásaival is foglalkozott.

Stílusa központjában az elfelejtett műfajok aktualizálásai állnak, amit a kritikusok az 1990-es évek egyik legérdekesebb megnyilvánulásának tartottak. Legjelentősebb munkái a Paulus, illetve annak drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark.

Külföldi felolvasásokon vett már részt Bécsben, Salzburgban, Grazban, Berlinben, Frankfurtban, Kölnben, Darmstadtban, Chicagóban, Torontóban és New Yorkban. Műveit angol, német, cseh, bolgár, horvát, olasz, mongol, héber és cigány nyelven is megjelentették. Pályafutása alatt szinte minden szakmai elismerést kiérdemelt.  Ezek közül a legismertebbek 1994-ben és 2000-ben a Soros-ösztöndíj, 1995-ben a Déry Tibor-jutalom, valamint a Móricz Zsigmond-ösztöndíj, 1996-ban és 2004-ben az NKA ösztöndíj, 2000-ben az Alföld-díj, 2001-ben a József Attila-díj, 2003-ban Az évad legjobb magyar drámája elismerés, 2004-ben a Szép Ernő-jutalom.

A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően magyar és történelem szakos hallgató volt a budapesti tanárképző főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkar magyar tagozatán végzett.  Először az Élet és Irodalom, azután a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000 hasábjain tűntek fel a poémái. 1997-ben és 1998-ban a Cosmopolitan olvasószerkesztőjeként dolgozott. A 2001-es Paulus című verses regény Palládium,- Tiszatáj- és Füst Milán-díjban részesült. 2002-ben debütált első komolyabb színpadi munkája a Borisz Godunov című dráma fordításával. 2004-ben a Nibelung-lakópark bevezető része, a Rajnapark a Dramaturgok Céhének jóvoltából megkapta „az évad legjobb magyar drámája” kitüntetést. A  Krétakör Színház a budavári Sziklakórházban adta elő A „Hagen avagy a gyűlöletbeszéd” című részt, ami a wiesbaden-i fesztiválon vendégjátékként szerepelt. A drámatrilógia a Litera.hu olvasói szavazatai alapján a magyar irodalom kategóriában „Az év könyve” lett.  2005-ben a Johanna című operafilmhez társszerzőként írt verses librettót. Ugyanebben az évben tolmácsolta magyarra a „Pierrot Lunaire” című dalciklus Ambrus Asmának szóló szövegét, aki azzal a budapesti Őszi Fesztiválon lépett fel. 2006-ban Stuttgartban az Akademie Schloss Solitude ösztöndíjra tett szert. A TéreyULTRA című partitúra 12 megzenésített versét tartalmazza fiatal zeneszerzők előadásában. Még abban az évben a budapesti Katona József Színház mutatta be Papp Andrással írt Kazamaták című darabját. 2007-ben németül tette közzé válogatott verseit. A Radnóti Színház prezentálta az Asztalizene című polgári színművet, társalgási szalondrámát, ami az AEGON Művészeti Díjat is magáénak tudhatta. 2008-ban a Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd című kötetet franciául adta ki. 2009-ben került a boltokba a Jeramiás avagy Isten hidege című mű. 2010-ben a darabot a budapesti Nemzeti Színház demonstrálta, ami elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhe díját „Az évad legjobb drámája” kategóriában. Ezután a  ventspils-i Halma Network, valamint az annaghmakerrig-i Tyrone Guthrie Centre hívta vendégül. 2012-ben a Radnóti Színház tűzte műsorára a Protokoll című verses regény dramatizált változatát.

 

Van-e élet a Földön?

 

Összesöpör a zongora helyén.

Thék Endre gyártmánya volt,

Kölcsönjószág, páncéltőkés nagyvad.

Két hétig tárolta nála a megbízója:

A nő keze elkalandozott a billentyűkön, aztán

Lecsapta a fedelet. Hiányzik a pedál,

Elkéne már egy hangoló… És egy csalódott

Szerelmes képes rá, hogy éjszakánként

Pörölykalapáccsal a kezében

Járja körbe ezt a fekete szörnyeteget.

Vénségére hadd ne legyen teremőr

A vadházasság emlékére emelt múzeumban

(Befűthetetlen, talányos labirintus…)

Fölhúzták, mint egy lendkerekes autót,

És hagyták szekrénytől szekrényig pörögni.

 

(Debrecen, 1970. szeptember 14. - )

Nádai Nikolett

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.