Szervezett népbutítás (?)

Lassan körvonalazódnak és összeállnak legfőbb pártunk és kormányunk népbutító törekvései. Legújabb ötletük, az emelt szintű érettségihez kötött felsőfokú oktatási intézményekbe felvétel.

Úgy tűnik, az Orbán vezetés mindent megtesz a magyar oktatás sorvasztásáért. Egy átgondolt cselekvési sor újabb és újabb elemei látnak napvilágot. Most a felsőfokú intézményekbe jelentkezés túlzott szigorítása van terítéken. Ha az oktatással kapcsolatos történéseket figyelemmel követjük, akkor a kép lassan összeáll.

Nézzük sorban! A 2012-ben elfogadott Köznevelési Törvény célja a minőségi oktatás. Gyakorlatilag ennek ellenkezőjét éri el az iskolák központosításával, a központi tantervvel, a kettőre szűkített tankönyvválasztékkal, a végletekig kizsigerelt pedagógusokkal.

A kompetencia mérések eredményei és más mutatók romló tanulói teljesítményekről tanúskodnak. Ez a tudáscsökkent tanulótömeg kerül középiskolába. Ott aztán iskolai, tanulmányi kudarcok miatt, a tankötelezettségi korhatár tizenhat évre történő leszállítása okán, annak betöltése után szépen morzsolódik a népség.

Orbánék a szakképzést támogatják. Való igaz, egyre kevesebb a szakember. Szükség van lakatosokra, hegesztőkre, ácsokra. Debrecenben például kőműves csak lasszóval fogható. Akkor is több hónapos határidőre vállalnak munkát, ha addig nem mennek külföldre, mert ott sokkal többet kereshetnek. A szakemberhiány pótlása azonban ne menjen az általános középfokú képzés rovására. Pedig a 2015-ös állami költségvetési tervezet éppen ezt sugallja, amikor a gimnáziumokra sokkal kevesebb pénzt szán, mint idén. Csökkentik az osztályok és a felvehető tanulók számát, a várható elbocsátásokról nem is beszélve. Akár gimnáziumok is bezárás sorsára juthatnak. Annak az oktatási formának a költségvetését kurtítják erősen, amelyre jelentkezők, a majdani felsőfokú tanulmányaikhoz szükséges tudás megszerzésére a legjobb esélyt látják.

A szakképzésben a szakmával kapcsolatos tárgyak élveznek elsőbbséget. Ezzel nincs is baj, de a közismereti tárgyak oktatását a minimumra szándékoznak csökkenteni. A szakképzők és szakközépiskolák ipari mennyiségben fogják kitermelni a félművelteket.

A korábbi évekhez képest tavaly és idén kevesebben jelentkeztek főiskolára, egyetemre. A visszaesés az 1980-as évektől állandósuló születéscsökkenés, az államilag finanszírozott képzések számának drasztikus mérséklésének eredménye.

A gimnáziumi oktatás visszaszorítása, a félművelt emberfők kiképzése, a felsőfokú oktatási intézménybe jelentkezés emelt szintű érettségihez kötése az eddigieknél is nagyságrendekkel kevesebb felvételizőt fog jelenteni. Következményei megint megjósolhatók: elbocsátások, intézmények bezárása.

Az emelt szintű érettségi feltétel sok középiskolást kényszerít majd bele olyan döntésbe, melynek teljesítése felettébb kétséges, mely végkifejlete az egyetemi, főiskolai tanulmányok szándékának feladása.

A politikai szándék megint szembemegy az európai trendnek. Eddig sem dicsekedhettünk túl sok diplomással (az öreg kontinensen a sereghajtók táborát erősítjük). Ha az Orbáni tervek alapján folytatódik az oktatás átszervezése, akkor hosszabb távon még távolabb kerülünk az élmezőnytől. A kormány a népet középkori tudatlanságra kárhoztatja. Buta tömeget könnyű manipulálni. Úgy látszik, a Fidesz a 2018-as parlamenti választásokra már ilyen szavazótábort szeretne kinevelni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.