Levél (elképzelt) barátomnak

Szevasz haver! Emlékszel, amikor a Skorpió Debrecenben nyomta ezt a számot? Frenreisz Karesz mennyire hamisan énekelt? Hát ebből kiderül, hogy mi sem vagyunk mai bikák.

Hogy megvagy Dojcslandban? Panaszkodsz a sok melóra? Oké, kell gürcölni, de meg is fizetik. Háromezer euróval itthon király lennél! Gyere haza, mert nálunk olcsóság van! A románok, a szlovákok, az osztrákok, a németek, de a hollandok is csőstől jönnek hozzánk. Itt vesznek házat, itt élnek. Mindenkinek olcsó ez az ország, csak nekünk nem.

Panaszkodsz a sok melóra. Mi meg keressük a munkát. A miniszterelnökünk munkaalapú társadalomról beszél, csak munkahelyeket nem ad hozzá.

Mielőtt kimentél, azt mondtad, hogy szereted a kihívásokat. Hívjál ki engem is! Kint egy hónap alatt megkeresném, amiért itthon három hónapot kell kínlódni.

Itthon pénzt keresünk. Ez a baj, mert kevés kerül a számlánkra. Kint kapják a bért.

Képzeld el, azt írta a sajtó, hogy augusztusban nulla százalék lesz az infláció. Úgy látszik, a statisztikusok nem járnak a hipermarketekben. Kedvenc olcsó üdítőitalomat például húsz forinttal emelték. Tejfölt már nem kapsz száz forint alatt. A pékek is árat akarnak emelni.

Különben egyszer Churchill azt nyilatkozta, hogy csak azoknak a statisztikáknak hisz, amelyeket ő állított össze. Lehet, nálunk is így van, mert az uralkodó párt csupa jó dolgot állít: mi vagyunk a centrális Európa kistigrise, hogy a fizetések egy év alatt öt százalékkal nőttek, a rezsicsökkentések után több marad az állampolgárok pénztárcájában. Tudod, csak az a baj, hogy az érdekeltek ebből semmit nem éreznek.

Tisztelem Merkel asszonyt. Kiegyensúlyozott, józan politikus, aki biztos kézzel vezeti országát és meghatározója az uniós politikának. Újabban sok baja van ezzel a forrófejű, szabadságharcos Viktorral. Alapjában véve senki sem piszkít a saját fészkébe. Ez alól csak a Hungaryan prime minister kivétel. Az ország meghalna az uniós pénzek nélkül, de ő konokul harcol, magunkra haragítva egész Európát.

Mégse gyere haza! A hazai politikusokon halálra röhögnéd magad. Azt pedig biztos nem akarod, hogy idő előtt átköltözz az árnyékvilágra. Ha nem rajtunk csattanna az ostor, vidáman figyelném a szocialisták bohózatait, a Fidesz egy drótra rángatott, embernek látszó parlamenti szavazógépeit, vagy Thürmer Gyula bácsit, aki sűrű biluxolás közepette még mindig a világ proletárjainak egyesülését követeli.

Ha berlini albérletedben elkap a honvágy, tévéden még véletlenül se keres magyar csatornákat. Az egyik kutya, a másik eb. Az uralkodó politikai kurzus behódoltatta a médiát. Azt sugározzák, amit meghagynak nekik. A közszolgálati médiában nem közölték Bajor Imre halálát, mert nem volt Kossuth-díjas. A köztévé nem adott hírt Robin Williams tragikus elhunytáról sem. Igaz, ő sem volt Kossuth-díjas, csak Oscar, meg Golden Globe. Ellenben minden gazdasági partneri szerződésről részletesen beszámolnak, hogy aztán a partner vállalatok, szignó után néhány hónappal, munkások ezreit bocsássák el.

Hej, haver! Mindjárt annyira elkeseredem, hogy hungarikumhoz nyúlok. Sajnos az is egy vagyon. Valószínűleg marad a fejbe vágás. Attól is lehet kábulni.

Hétvégén  Nagyerdőn pálinka- és borkarnevált tartottak. Egy korsó sörért ötszázat kértek, egy deci borért minimum háromszázat, néhány cent pálinkáért is mélyen zsebbe nyúltak a vendégek. Ja, a kedvenced, a főtt csülök tíz dekája 550 forintot kóstált (egy kiló 5500 forint). Rabló árak. Ezért inkább nézelődtek az emberek, bár csorgott a nyáluk, közben meglehetős gyakorisággal a magasan ülők le- és felmenőit emlegették.

Nem véletlen, hogy egyre gyakrabban kinevetik, kifütyülik a magyar vezetőket. Még mindig azt hiszik, hogy a nép mindent bevesz, amit ők mondanak. Talán kezdik pedzegetni, hogy a többségnek elege van belőlük.

Szóval, haver, ha lehet, fogadj magadhoz! Intézz nekem valami melót! A magyarok úgy is ezerszámra tántorognak ki Nyugatra. Nem lesz feltűnő, ha én is velük sodródom. Gondolom, kint még van demokrácia, sajtószabadság, munkahely, és az elvégzett munkát is becsületesen megfizetik. Nekem mindössze ennyi kellene.

Üdvözlettel: Barátod

Somogyi Ferenc

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.