A Szent Anna Plébánia virágkocsija a győztes

A győztes virágkocsi

Idén is a nagyközönség döntött abban, hogy melyik a legszebb virágkocsi, vagyis beküldött szavazataik alapján dőlt el, hogy ki kapta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját. A nézők szerint ebben a kategóriában a Katolikus újjászületés, a Szent Anna Plébánia kompozíciója volt a legszebb.Tervező és szobrász: Tamus István. Virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné. Statikus: Sofém Kft. 

A művészeti csoportok legjobbját idén is a virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei választották ki. A művészeti csoportok legjobbjának járó díjat 2015-ben megosztva két debreceni csoport kapta: a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület és a R’n’B Dance Team.

A Nagyerdei Stadionban, a Karneváléj című műsorban Papp László, Debrecen polgármestere és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adta át a díjakat a győzteseknek.
Katolikus újjászületés - A Szent Anna Plébánia virágkocsija: A 300 éve alapított debreceni Szent Anna Főplébánia ezzel a virágkocsival köszöntötte a Virágkarnevál vendégeit. A kompozíció többféle történelmi utalásból épül fel. Mindenekelőtt jelzi azt, hogy 1715-ben gróf Csáky Imre nagyváradi püspök visszavezette nyáját a kálvinistává lett Debrecenbe. Ahogy a Szent Anna templom alapjába beépültek az Árpád-kori templomromok téglái, úgy épült újjá a katolikus egyház Debrecenben az élő hit és a türelem köveiből. Ősi szimbólumunk, az áldozattá lett és feltámadt Krisztust jelképező bárány a középkori gótikus Szent András templomból maradt fenn. A virágkocsi az oltárképpel a templom védőszentjét is megidézi.

Szent Anna, a Szent Szűz anyja, Jézus nagyanyja, a nagymamák védőszentje, férjével, Joachimmal együtt arra a felelősségre utal, amit a családok nemzedékei viselnek a hitátadásban. Két harang emlékeztet a közelmúltra: az egyik Csáky bíboros tiszteletére lett szentelve 2011-ben, a másik pedig Szent II. János Pál pápa emlékére, aki 1991-ben Debrecenben is járt.

A tornyok között tündöklő Oltáriszentség hitünk szent titkára, a közöttünk élő Krisztusra utal.

A virágkocsi alakjai jelzik, hogy a templomukban mindenki otthonra találhat. A kocsit Tamus István grafikus tervezte.

A virágdíszítés Antal István és felesége, valamint a főplébániai közösség tagjainak munkáját dicséri.

A kompozíciót a Svetits Intézet és az egyházközség diákjai kísérték. Orosz Lőrinc plébános és plébános társai köszönetet mondanak Soltész József vállalkozónak és támogatóinknak, akik önzetlenül segítettek abban, hogy a katolikus újjászületés 300. évfordulóján virágkocsival is megjelenhet a Szent Anna Főplébánia.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.