Politika vagy manipuláció?

A legtöbb ember észre sem veszi, hogy manipulálják

Kísérteties hasonlóságok fedezhetők fel Noam Chomsky Tízparancsolata és a Fidesz politikai céljai között. Chomsky amerikai nyelvész, filozófus és politikai aktivista. Hosszabb előkészület után 2013-ban hozta nyilvánosságra Tízparancsolatát.

Pontokban magyarázza a mindenkori politikai hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek természetrajzát. Akik hazánkban még gondolkodni képesek, a Tízparancsolat és a Fidesz politikai párhuzamait megismerve, védettebbek lehetnek a törekvésekkel szemben, ellenszereket dolgozhatnak ki.

Íme a tíz pont lényege:

1.  Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrendű problémákkal. Elvonja a figyelmet a valós és súlyos szociális problémákról.

2.  A nép úgy tekintsen vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében hamis riasztásokat, nem létező fenyegetések tömkellegét kell rájuk zúdítani. Az állampolgárok aggódni, szorongani, félni kezdenek. A kritikus szint elérésekor a hatalom megoldja az álproblémák egy részét, mire a nép hálás lesz és önmaguk kérik szabadságjogaik csorbítását.

3.  A nemzetnek mindig készen kell állnia arra, hogy valami még rosszabb következik. Ezt sulykolni kell. A politika néha közbelép, és a nép még örülni is fog, hiszen nem a legrosszabb következett be.

4.  A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami történik, a szebb jövő biztosítása érdekében zajlik. Az emberek idealisták, hiszékenyek. Ezt a politikai lózungot a nép évszázadokon keresztül hajlandó lenyelni, elfogadni.

5.  Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról és arról, hogy a történelemben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. A vezetők leegyszerűsítik a történelmi üzeneteket, infantilis módon, minimális szókinccsel ismételgetve adagolják. A hallgatóság megszokja a felületességet, naiv lesz és hajlamos az információ-beetetések elfogadására.

6.  Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni és nem a racionális gondolkodásukra. Az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.  Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak nagyobb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Le kell butítani az oktatásügyet, eljuttatni a működésképtelenség küszöbéig. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.  A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékoztatás, tájékozódás lehetőségétől. Gazdaságilag kell ellehetetleníteni azokat, akik ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.  A nyájszellem erősítése prioritás. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni, befolyásolni.

10. Mindent meg kell tenni az egyének megismerésének érdekében (megfigyelések, nyilvántartások, stb.).

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.