Nem csak régi KLTE-seknek

Salamon kiállítás

Nem csak az egykori Kossuth-egyetem régi (és mai) hallgatóinak, hanem minden művészetbarátnak ajánlja immár hetedik újévi kiállítását a Kossuth-egyetem Baráti Köre. A tárlaton Salamon Árpád szlovéniai grafikusművész munkásságába nyer betekintést az érdeklődő, a kiállítást H. Csongrády Márta Holló László-díjas fotóművész nyitotta meg.

A rendezvény védnökségét Gaál István, a Természettudományi Kar elnöke vállalta, a megnyitón közreműködött a Corelli-trió: Lieli Pál, Lieli Pálné és Papp Zoltán.

Salamon Árpád képzőművész számos grafikai technikával dolgozik, de legjobban a linó- és fametszeteket, pusztatűt, rézkarcot szereti. Témáit a mindennapi életből meríti. Leegyszerűsített formákkal dolgozik: munkáira, festészetére általában jellemző a négyzetes kompozíció, amelyet ex-libriseken is használ. A művész 2012-ben a Debreceni Egyetem centenáriumi kisgrafikai pályázatának nyertese volt.

Szerbiában, a vajdasági szerb-magyar lakosságú városban, Szabadkán született 1930-ban. Szabadkán tanítóképzői oklevelet szerzett, majd Szlovéniába költözött. Hodoson, Lendván és Muraszombatban tanított. Tanulmányait a ljubljanai Pedagógiai Akadémia képzőművészeti és politechnikai szakán folytatta, 1954-ben szerzett oklevelet. 1961-ig Lendván tanár. Időközben a Murán-túli iskola tanítóinak, tanárainak szakköröket szervezett. 1961 után Velenjében tevékenykedett, nyugdíjazása óta a Slovenske Konjicéban levő műtermében dolgozik. Továbbra is vezetője a velenjei grafikai műhelynek, több tanítványa tanult tovább a ljubljanai képzőművészeti főiskolán. Állított már ki Hajdú-Biharban, a böszörményi Hajdúsági Múzeumban is.

A kiállítás január 20-ig látható.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.