Ne hagyja ki! – hétvégi ajánló

A Déri Múzeum kiállítása

Debrecenben, a Déri Múzeumba betérő látogató február 15-ig tekintheti meg az Egy korszak történelmi traumák között Kultúra és műpártolás 1920-1944 című vándorkiállítást, amely keresztmetszetét adja a múzeum rendkívül gazdag gyűjteményeinek. A tárlat utazó törzsanyagát, amelyet - értesülésünk szerint, ezen a héten már elszállítottak a múzeumból - egy nagyobb lélegzetű kiállítással kötötték össze a múzeum szakemberei. A kultúraértő közönség számára értékes rész, büszkén mondhatjuk: a „hazai” anyag, azonban még néhány hétig megtekinthető az érdeklődők számára.

A Déri Múzeum létrejötte, építése, megnyitása a kor kultúrtörténetében kiemelt helyet foglalt el. A bemutatásra került műtárgyak döntő többsége Déri Frigyes gyűjteményéből származik.

Déri Frigyes így vallott gyűjteményéről: „Amennyire kis keretben egy magánember rövid munkájával lehetséges volt, arra törekedtünk, hogy oktató célú gyűjteményünk a kezdet kezdetétől felölelje az emberiség egyetemes kultúrájának fokozatos fejlődés lépcsőin való kialakulását.”

Déri Frigyes életét meghatározta a kultúra és a műpártolás, ezért teljesen érthető a múzeum szakembereinek választása, hogy a Déri-féle alapgyűjteményből válogatva töltsék meg a Zoltai-termet. A kiállítás egyben hiánypótlás is, hiszen egyrészt keresztmetszetét adja Déri Frigyes gyűjtői szemléletének, másrészt a régóta várt új állandó kiállítások előképét is remélhetjük benne.

Az alábbiakban Korompai Balázsnak, a debreceni kiállítás kurátorának ajánlásából idézünk részleteket:

„Kiállításunkkal ezt szeretnénk reprezentálni, bőséges válogatást nyújtva át a kultúrát, az igazi értéket szerető múzeumlátogatóknak. Tárlatunkon bemutatjuk a rendkívül gazdag numizmatikai gyűjteményből az erdélyi pénzverés kiemelkedő anyagát, meghatározó darabokkal, például Apafi huszonötszörös csegelyével. Markó Károly és Munkácsy festményei mellett Déri Kálmán egy alkotása is kiállításra kerül. Debrecen tereit, épületeit, szobrait ábrázoló grafikákat válogattunk Bihácsy Györgytől. Déri Frigyesre, feleségére és birtokaira vonatkozó emlékanyagot állítottunk össze, hiszen Déri Frigyes gyűjteménye emelte országos szintre Debrecen múzeumát. Kőzetek és ásványok, kövületek és ősmaradványok ejtik majd ámulatba a természetet szerető vendégeket. Japán és Kína emlékanyaga mellett európai és iszlám fegyverek látványa is vár mindenkit. Az antik világ görög, római, etruszk tárgyai is méltán híresek. Déri porcelán-gyűjteményéből a herendi termékek kerülnek vitrinjeinkbe. A néprajzi grafikai gyűjtemény erdélyi lapjai is a Déri-gyűjtemény különleges darabjai. A Déri Múzeum építésére vonatkozó tervek közül is válogattunk, és eredeti Déri leveleket is megtekinthetnek majd a Zoltai-teremben. Déri Frigyes díszpolgári oklevelét Zoltai Lajos tervezte és készítette el, aki a debreceni múzeumügy leglelkesebb alakja volt, egyike az utolsó múzeumi polihisztoroknak. A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárából polgármesteri iratok, Trianonnal kapcsolatos írásos emlékek is gazdagítják tárlatunkat.”

A kiállításban 2014. január 11-én, szombaton 11 órától a kiállítás kurátora, Korompai Balázs tart tárlatvezetést. Ne hagyja ki!

Kultur Á.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.