Múzeumok éjszakája mindenütt - AJÁNLÓ

Máglyagyújtás fél 9-kor

Országszerte „tombolni fog” most hét végén a múzeumok éjszakája. Hamis kép megkeresésétől kezdve kardvívásig sok minden várja a látogatókat. Hajdú-Bihar megyében, de akár Debrecenben is akkora a kínálat, hogy szinte nem lehet választani. Néhány ajánlatot azért felvillantunk, de a lényeg az, bárhová megy is az érdeklődő, csak nyerhet.

Június 21-én szombaton, a Múzeumok Éjszakáján érdekes programokkal és finom édességekkel várja látogatóit a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum. A részletes programról az újonnan kinevezett intézményvezetőt, Bihari-Horváth Lászlót kérdeztük.

- A múzeum idén a hagyományos édességek világába vezeti el a látogatót, mint ahogy arra a rendezvény mottója is utal: „Múzeumok éjszakája – Édességek kultúrája”. A kultúra szó azért is találó, mert egyszerre fejezi ki az édesítés hagyományát és az édességkészítés művészetét.  

A múzeum 17 órakor nyíló új időszaki kiállítása is ehhez a tematikához kapcsolódik. A „Tűztakarók – Erdélyi kürtőkincsek népművészete” című kiállítás azokat a kályhacsempéket mutatja be, melyek egykor nemzeti édességünk, a kürtőskalács sütőalkalmatosságait, az ún. kürtőket díszítették. Ez a kiállítás június 26-ig tekinthető meg Hajdúszoboszlón.

Kísérőrendezvényeként Múzeumi édességvásár várja a látogatókat ugyancsak 17 órától. Itt, olyan finomságokat kóstolhatnak meg az érdeklődők, mint a debreceni mézes és az erdélyi kürtőskalács, a nádudvari grillázstorta, vagy a szoboszlói mézkészítmények. Külön érdekessége lesz a vásárnak a jázminpakócás (sztíviás) termékbemutató, melyen sztíviás túró Rudit és fagylaltot, tönkölybúzás házi süteményeket, hűsítő édes teákat és szörpöket ízlelhetnek meg a látogatók.

A sztívia, mint a répacukor alternatívája Európa-szerte hódít, ami elsősorban az egészségre gyakorolt kedvező hatásainak köszönhető. Ezeket részletesen bemutatják annak a konferenciának az előadói, amely a Múzeumok éjszakája napján, 10 és 15 óra látogatható a Debreceni Egyetem és a Bocskai Múzeum közös szervezésében.

A Múzeumok éjszakáján a helytörténet szerelmesei sem maradhatnak program nélkül. 18 órakor nyitjuk meg a „Hajdúszoboszló az első világháborúban” című időszaki kiállítást, amely a múzeum fotó- és dokumentumanyaga alapján mutatja be a 100 éve kitört „nagy háború” helyi és országos eseményeit. Az emlékkiállításon katonai hagyományőrzők tartanak bemutatót, de számos világháborús tárgy is megtekinthető lesz.

A rendezvény 400 forintos teljes árú és 200 forintos kedvezményes belépőjeggyel látogatható, amely feljogosít a múzeum helytörténeti, népművészeti, modern művészeti és retró kiállításainak megtekintésére is. A gyerekek a rendezvény egész ideje alatt kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, kipróbálhatják a nemezelést, a bőrőzöst és a fazekazást.

Debrecenben idén is színes összművészeti fesztivállal várja a MODEM azt a több ezer embert, aki ilyenkor vándorútra indul a város múzeumainak és galériáinak útvesztőiben. Ezen a napon közös, kedvezményes belépőjegy váltható a MODEM-be, a Déri Múzeumba és a Református Kollégium Múzeumába. Hajnalig hagyományos és rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, jazz-mesejátékkal és kreatív családi programokkal várják a szervezők a közönséget. A szokásokhoz híven lesz múzeumi nyomozás, óriás-társasjáték, és lehet fényképezkedni az Alföld jellegzetes figuráival. A kiállítóterek délután 4-től hajnali 2-ig lesznek nyitva.

Részletes programok ITT

A hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum Egy éjszaka, ami nem csak a sörről szól címmel készített összeállítást az érdeklődőknek. A programok 13 órától éjfélig tartanak. Lesz serfőző bemutató, rajzverseny, sörkóstolás, vetítés és irodalmi összeállítás a sörről, és sok más érdekes, szórakoztató és művelő program.

Részletesebb program ITT.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.