A mobilosok többségének többet érnek a tárolt adatok a készüléknél

    Budapest, 2014. február 22., szombat (MTI) - A mobilkészülék tulajdonosok többsége érétkesebbnek tartja a készüléken tárolt adatait, mint magát a készüléket és a tárolt információ a kiberbűnözőknek éppen olyan értékesíthető árucikk, mint a zsebtolvajoknak maga a mobiltelefon - állapítja meg a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat és a B2B International piackutató cég közös felmérése.

 

    A vizsgálat tanúsága szerint a felhasználók 56 százaléka számára jóval értékesebbek a mobil eszközén tárolt személyes adatok, mint maga a készülék. Ez már csak azért is komoly problémát jelenthet számukra, mivel a statisztikák szerint minden ötödik kibertámadás végződik a személyes adatok elvesztésével, melyeknek 61 százalékát sosem tudják visszaállítani.

    A kiberbűnözők által begyűjtött személyes adatokat nagy tételben el lehet adni, a banki hozzáférési adatokat csalásra lehet felhasználni, vagy váltságdíj ellenében visszaszolgáltatni, a rosszindulatú felhasználási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.    A személyes adatokat azonban egyszerűbb megvédeni az illetéktelen hozzáféréstől, mint magát a készüléket a lopástól, hiszen rendelkezésre állnak az ehhez szükséges szoftvereszközök - hangsúlyozzák.  Megjegyzik ugyanakkor, hogy a statisztikák szerint a mobilkészülék tulajdonosoknak csak elenyésző hányada használ védelmi szoftvert készülékén, holott azok a védelem mellett az online banki szolgáltatásokhoz is biztonságos hozzáférést nyújtanak. A készülék ellopása esetén pedig blokkolni tudják az adatokhoz való hozzáférést és biztosítják azok visszanyerhetőségét.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.