Mellrákmegelőzési kampány Debrecenben

Debrecen, 2015. október 20., kedd (MTI) - Több mint háromezer 11. évfolyamos debreceni középiskolás ismerkedhet meg a mellrákmegelőzés kérdéseivel és sajátíthatja el az emlőönvizsgálat módszereit osztályfőnöki órákon egy országosan is példaértékű együttműködés eredményeként - jelentette be Széles Diána alpolgármester kedden sajtótájékoztatón a városházán.

Rámutatott: Magyarországon naponta hat nő hal meg emlőrákban, holott ez a betegség megelőzhető, korai stádiumban felfedezve pedig gyógyítható.

Debrecenben több mint ötven éve működik iskola-egészségügyi hálózat, amely az iskolaorvosokból és az iskolai védőnőkből áll. A szakemberek a tanulók egészségi állapotának vizsgálata, követése mellett a nevelési-oktatási intézmények egészségnevelő tevékenységében is részt vesznek.

A város évi 45 millió forintot költ iskolai alapellátásra és további 10 milliót az anyatejgyűjtő működtetésére - ismertette Széles Diána, fontos célnak nevezve, hogy a prevenciót az iskola-egészségügyi ellátás központi témájává tegyék.

Ennek érdekében - az önkormányzat, a Kenézy kórház, a Klebelsberg intézményfenntartó, a debreceni szakképzőközpont és a Honlapom Egyesület együttműködésével - megkezdik a város 3101 tizenegyedikes diákjának felvilágosítását a mellrák megelőzéséről.

Bánfi Ildikó, a Honlapom Egyesület elnöke elmondta: nála tizenkét éve regisztrálták a mellrák kialakulását úgy, hogy nyolc hónappal korábban a szűrővizsgálat még negatív eredményt mutatott.

Egyesületük - immár széleskörű helyi összefogással - mindent megtesz a havi rendszerességű önvizsgálat elterjesztése, fontosságának tudatosítása érdekében.

Céljuk, hogy minden debreceni fiatal tudja: havi tíz percet rá kell szánnia a megelőzésre, az önvizsgálatra - fűzte hozzá megjegyezve, hogy a kiscsoportos foglalkozásokon minden középiskolás kap egy önvizsgálati kártyát, amelyen lépésről-lépésre követhetők a vizsgálati módszerek, és amelyet a családja többi tagja is jól hasznosíthat.

Tóth Tibor, a Kenézy kórház járóbeteg-szakellátásért felelős orvos igazgatója elmondta: a mellrákmegelőzéssel foglalkozó osztályfőnöki órákon szakembereik a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozta daganatos megbetegedések megelőzésére is felhívják majd a figyelmet.

Széles Diána az MTI érdeklődésére hozzátette: a prevenciós foglalkozást minden évben beiktatják a tizenegyedikes diákok tanrendjébe, és a tapasztalatok birtokában a mellrákmegelőző programot később kiterjesztik az egyetemi és egyházi fenntartású iskolákra, valamint a megye és a régió középiskoláira is.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.