Manipulált manipuláció

Kik vannak a háttérben?

Megint a magyar focitól hangos a honi, de a nemzetközi sajtó is. Elsőfokú, tehát nem jogerős ítélet született egy csaknem hét esztendeje lezajlott manipulációs ügyben.

 

Szóval, bunda miatt írtak a zsaruk, meg az ügyészek több tízezer oldalnyi selejtet, egy klubvezető önkezével vetett véget életének, néhányan kórházban kötöttek ki, de semmi különös. Kicsit cinikus ez az egész. Mindjárt visszatérek rá, de ugorjunk vissza az időben, úgy harminc esztendőt.

Alig fejeződött be a szöüli nyári olimpia,  Grósz Károly pénzért kuncsorgott Iránban, mozgolódott az ellenzék, néhány egyetemista megkapta a Soros ösztöndíjat, amikor egy zseniális, a sporthoz amúgy nem sokat értő akkori államtitkár, Deák Gábor kirobbantotta a bundapert. Érintett lett vagy hatvan labdarúgó, tucatnyi klubfőnök, meg egy csomó kívülálló.

A bírósági eljárást Debrecenben rendezték. Senki nem akarta elvállalni az ítész szerepét, aztán hatalmi szóval kijelöltek egy hölgyet, aki nemigen volt járatos a foci útvesztőiben. Hónapokig tartott a színjáték. A vádlottak padján olyan akkori "nagy" nevek ültek, mint Détári Lajos, vagy akkori apósa és edzője  Komora Imre, egy csomó vidéki és pesti strici labdarúgó. A szóvivő az a Fitos József volt, aki az egész bíróságból - bocsánat a kifejezésért - bohócot csinált.

Emlékszem egy esetre, amikor tárgyalás közben jelentkezett szólásra Détári. A bírónő megkérdzte, mit akar, mire Döme közölte, a Fitosnak pisilni kell. Várja meg a szünetet, mondta a pulpituson űlő. Nem lehet, jött a felelet, mert akkor Fitos elájul. És így is lett. A honvédos támadó lefordult a székről, a társak orvosért kiabáltak, a terem felbolydult, a tárgyalást felfüggesztették. A srácok röhögtek egyet, és kimentek cigizni - Fitossal az élen - a folyosóra.

Ilyen és ehhez hasonló dolgok történtek hónapokig, majd megszületett minden vádlott ügyében az ítélet. Senkinek, ismétlem senkinek egy haja szála sem görbült, börtönről szó sem volt,  néhányan megúszták felfüggesztettel. Az ügyész - nevét nem említem, már elhunyt - annyit jegyzett meg a végén: jobb ez mindenkienk.

Eltelt harminc ersztendő és a minap egy újabb bunda ügyben hasonló verdikt született. A legjobban érintett focista kapott 300 ezer forint pénzbüntetést, meg három évig nem játszathatna sehol, ennyi eltitlás várna rá.

Nem véletlen a feltételes mód. "Hősünk" ugyanis a mai napig rúgja a bőrt az NB I-ben, ő a csapat jelenlegi gólkirálya. Gárdája a kiesés ellen küzd, az elmúlt hétvégén ő továbbította a hálóba együttesének egyetlen gólját, így lettek három ponttal gazdagabbak.

Sokan kérdezték, mi van a három éves eltiltással. Nos, amíg nincs jogerős ítélet, addig az MLSZ nem csinál semmit.

Ezen a hétvégén akár a Loki hálóját is megterhelheti a csatár, ha Szatmáriék nem figyelnek eléggé.

Nem akarom én elverni rajta a port. A pénz nagy úr, ő - nem jogerősen - állítólag befolyásolt anno Egerben néhány meccset. 

Engem az zavar, hogy a honi fociban nem látom az erkölcsi felemelkedést. Ha nézem, már pedig nézem, mert mazochista vagyok, és imádom a DVSC-t, meg azokat a srácokat, akik ott hajtanak, motoszkál bennem a kisördög, hogy netán keveri, esetleg mixeli-e valaki az egészet?

Csak remélni merem, hogy nem. Szeretném megérni, hogy  nem a "bunda" miatt fog szakadni a víz néhány focistáról a nyár kellős közepén. És akkor a törvénykezési szünet kellős közepén a pályákon jöhet a megszokott, megengedett ivószünet.

W. Gy.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.