Május 1. - Gyurcsány: Orbán visszamenne Levédiába

 Budapest, 2014. május 1., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció városligeti majálisán Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Szent István európai volt, és ők István örökösei, míg Orbán Viktor Koppányé.

 

    A pártelnök szavai szerint ők előre akarnak menni Európába, Orbán Viktor pedig legszívesebben "visszamenne Levédiába és Etelközbe". Azzal folytatta, hogy Levédia legyen a jelenlegi miniszterelnök hazája, az övék viszont Európa, és ebből nem engednek.  Hangsúlyozta, hogy amikor Európai Egyesült Államokról beszélnek, akkor nem a magyar államiságot akarják sutba dobni, mert az a magyar kultúra és nyelv legfőbb bástyája. Úgy fogalmazott: "meg akarjuk őrizni magyarságunkat, de erősebbek lehetünk, ha összekapaszkodunk a velünk hasonló civilizációs körben mozgó országokkal".   A volt kormányfő azt mondta, hogy május 1-jén egy jobb, élhetőbb, szebb világról álmodnak, ahol több az ember becsülete és megbecsülése. Egy olyan világról, ahol azt érzi munkások sokasága, hogy nem a kiszolgáltatottság fenyegeti, hanem becsülik tehetségét, szorgalmát és munkáját. Ahol a családok munkájuk megérdemelt béréből nevelhetik gyermekeiket, unokáikat, kifizetik számláikat, és akármi is a munkájuk, megbecsülés az osztályrészük - fogalmazott.  Ma sokakat fenyeget a munka hiánya, és sokan már akkor is boldogok, ha szinte éhbérért dolgozhatnak - folytatta.   Szavai szerint a DK egy olyan világot szeretne, ahol a munkáltató és a munkás érti, hogy érdekeik legalább egy ponton találkoznak. Az a munkaadó, aki nem érti, hogy elégedett megfizetett munkások nélkül nem lehet tartósan sikeres, az szűklátókörű, önző, és nem teljesíti a legfontosabb követelményt, hogy a vagyon kötelez. Az a munkás pedig, aki nem érti, hogy érdekelt a vállalat sikerében, az nem segít, hanem inkább rombol - jelentette ki.  A DK az európai szabad Magyarország elkötelezett híve, mégis azt látja, hogy támogatóik közül is sokan vágynak vissza a múltba. Sokan azért nem akarják a szabadságot, mert úgy gondolják, hogy nekik Kádár alatt jobb volt - mondta. 

    Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy az ország tíz éve lett az EU tagja. Sokan azt gondolták, hogy egy csapásra minden jobb lesz, mert az európai Magyarország automatikusan a nagyobb jólétet és a fogyasztást hozza el, amiért semmit nem kell tenni, csak le kell rázni a régi világot - folytatta. Szerinte ez a csalódás egyik oka, mert a szabadság önmagában csak lehetőség, és akkor ad megoldást, ha "készek és képesek vagyunk ebből egy jobb Magyarországot teremteni".

    A parlamenti választásokról szólva azt mondta, a kormány ünnepli magát, mert a kormánypártok közjogi értelemben győztek. A választói akarat tekintetében viszont kisebbségi kabinet lesz, mert többen szavaztak a kormány ellen, mint a kormányra - hangsúlyozta.   Az a miniszterelnök, aki nem érti, hogy kétharmadának egyik forrása saját tisztességtelen választójogi rendszere és nem a népakarat, az önmaga ellenségévé válik, önmaga fogja megásni kormányzásának sírját, és nyit utat a demokratikus sokaságnak - mondta.

    Gyurcsány Ferenc kiemelte: nem engednek sem magyarságukból, sem európaiságukból.  A politikus úgy véli, hogy végre nem védekezni kellene, hanem hinni abban, hogy tehetséges, erős nép a magyar, és nem másokkal szemben kívánja meghatározni önmagát, hanem van benne ennyi erő, hogy megáll a lábán. Orbán Viktor védekezni akar, "mi viszont előre szeretnének menni" - folytatta.

    Az országgyűlési választási vereség kapcsán azt mondta, az igazság mércéje nem a többség vagy a kisebbség, hanem a történelem, és történelmi értelemben a magyar baloldalnak igaza van - mondta.  Volt szövetségeseinek azt tanácsolta, a vereség okát ne abban lássák, hogy "nem egyeztek ki az újnácikkal". Azt javasolta, hogy ne is akarjanak megegyezni, mert "az újnácikkal nem megállapodni kell, hanem le kell őket győzni politikai értelemben".  Magyarországnak az fog tudni utat mutatni, akik képes a szabad, demokratikus ország keretei között a reménytelenségben élőknek felemelkedést hozni és ahhoz programot adni. A nemzet és Európa szociális közösség is, ezért szociális felelősséget is kell vállalni egymásért - tette hozzá.

    Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt a színpadon Vágó István európai uniós játékot vezetett az egybegyűlt több száz főnyi szimpatizánsnak. Ezután taps közepette érkezett meg Gyurcsány Ferenc, hogy beszéde előtt felvágja a DK uniós tortáját. "Vágjunk bele!" - vezette fel a pártelnök a tortafelvágást, majd azt mondta, hogy sokaknak kesernyés az élet mostanában, de a tortával legalább egy kis időre megédesítik. Ezután az Európai Unió himnuszának hangjaira felszeletelték a tortát, és a párt politikusai osztottak szét a színpad körül állók között.
     

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.