Magyarság „világméretekben”

Némethy Ivi és kislánya

Kárpátalja magyarsága lesz a díszvendége a május 18. és 25. között zajló IV. Magyar Világtalálkozónak, amelynek szervezőbizottsága kiemelt figyelmet fordít a nehéz helyzetben lévő honfitársainkra, kifejezve szolidaritását és segítő szándékát az ott élőkért. „A határtalan összefogás értékeinkért” jelmondat szellemében összeállított programok során a középpontba kerülnek a kárpátaljai magyarság értékei, bemutatva azokat rendezvényre érkező hazai és határon túli közönségnek.

Az eseménysorozatot szervező Panoráma Világklub hálózat 134 társklubjával öt kontinens mintegy nyolcvan országát, államát öleli át. Kárpátalján az elmúlt három évben Beregszászon, Técsőn, Munkácson, Ungváron, Nagyszőlősön, Nevetlenfaluban és Aknaszlatinán jöttek létre társklubok, jórészt az e régiókból érkezők  képviselik majd a találkozón az ott élő magyarságot.

Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében május 19-én este lesz a megnyitó ünnepség, másnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Európai Ifjúsági Nap zajlik, többek között fellép az eszenyi Ritmus Táncegyüttes, a Kokas zenekar, Vanessa s Máthé János előadóművészek. A két napos nemzetközi tudományos konferencián - az Óbudai Egyetemen - több előadó mutatkozik be, s részt vesznek a Thomas Hotelban tartandó „társadalmi párbeszéd”-fórumon valamint az Aquincum Hotelben rendezendő gazdasági fórumon és üzletember-találkozón.

Három napon át lesznek programok minden korosztály számára a SYMA Csarnokban felépítendő „Világfaluban”, ahol külön kiállítóhelyet, pavilont kap ingyenesen Kárpátalja magyarsága. A programsorban arra is lesz mód, hogy a „vallások beszélgessenek egymással”, s elhangzik majd „ezer torokból” a tíz legszebb magyar népdal is a több hónapja tartó szavazás eredményeképpen; e programon közreműködik a jeles énekművész, a debreceni származású Guessous Majda Mária (Mesi) magyar-marokkói népdalénekes.

Az is kiderül, ki lesz a világtalálkozó legszebb hölgye, a verseny házasszonya a felvidéki magyar szépség, Némethy Ivi lesz, a 37 éves szépasszony, családanya. (Ivi időközben Budapestre költözött, gyermeke szeptembertől itt jár iskolába. Szlovákiában 5 évig a bántalmazott nőkkel foglalkozott.)

A Panoráma Világklubnak nemrégiben újabb tagklubjai alakultak Tápió-vidéken, Békéscsabán, Törökországban, Szudánban, Angolában, Marokkóban, Aknaszlatinán (Ukrajna, Kárpátalja), Vas megyében, Pozsonyban (Szlovákia) és Japánban. Ha valaki jelentkezni szeretne a programokra, s bővebben szeretne tájékozódni, itt megteheti: www.vilagtalalkozo.hu

(es)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.