Magyar érettségi – Netnyelv, Márai, Berzsenyi, Arany

Budapest, 2014. május 5., hétfő (MTI) - Márai Sándor, Berzsenyi Dániel és Arany János, valamint az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, a „netnyelvről”, az sms-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészlet szerepelt az eduline.hu információi szerint az idei középszintű magyar írásbeli feladatai között.

A portál információi szerint egy Veszelszki Ágnes-tanulmány részletét kell elolvasniuk és értelmezniük a középszinten érettségizőknek - a szöveg a „digilektusról”, a netnyelvről, az sms-ekben és e-mailekben használt rövidítésekről, az internetes nyelv jellemzőiről szól. A tanulmány a Magyar Nyelvőr című nyelvészeti szaklapban jelent meg. Erre a feladatrészre 60 perc állt a diákok rendelkezésére.

A következő szövegalkotási feladatok között egy Márai Sándor-idézetet, egy Bródy Sándor-novellát, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Arany János-költeményt kaptak a diákok.

A megoldásra 180 percet kaptak a vizsgázók.

Az Oktatási Hivatal korábbi közlése szerint hétfőn magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1 848 tanuló tesz érettségit.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.