A középház biztos, meglehet a felsőház is

Amigo egyik küzdelme  Fotó: Derencsényi István

A DEAC férfi kosárcsapata szombaton a Sopron legyőzésével bebiztosította helyét a 6-10. helyek valamelyikét jelentő középházban. Debrecenben 104-97 lett a végeredmény.

Ha Ivosevék az utolsó két alapszakasz meccsükön sikeresen szerepelnek (Pécsen és Fehérváron), akkor a középszakaszt akár a felsőházban is kezdhetik.

Zalaegerszegen egy ütközésnél kisebb sérülést szenvedett Polyák László, így Berényi Sándor rá nem számíthatott.

A DEAC papírforma kezdést produkált, azonban a soproniak az utolsó negyed második feléig derekasan helytálltak és néhány pillanatig még vezetést is szereztek. A hajrát a Debreceni Egyetem csapata nyomta meg jobban és hétpontos győzelmet harcoltak ki. Az újra extra formába lendülő Borisov 30/15-ös mutatóval zárta a fordulót.

Hazai pontokkal indult a kelet-nyugat csata. Ivosev hamar triplázott, de nem alakult ki pontpárbaj, hiszen gyors játékot játszott mindkét együttes, emellett a védelem is helyén volt a feleknél. Milos Borisov kiválóan szállt játékba. Betörései nem ütköztek akadályba és igazi csapatjátékosként küzdött. Velkey János távolról talált be és a szurkolók hamarosan tízig is elszámolhattak. Az első negyedben tehetetlen volt a vendég alakulat. 31-18 állt az eredményjelzőn.

Warner vezérletével csökkenni kezdett a különbség, zsákolása pedig már Berényi Sándornak is sok volt. A technikai szünetet követően nem hagyott alább lendülete. A vendégek légiósa palánk alatt és kintről egyaránt eredményes volt, de Boriszov jókor szerzett hárompontost. Az SKC válaszolt és a félidőben mindössze öt volt a különbség: 51-46.

A nagyszünetben a DE Medikus Cheerleader csapata tartott látványos bemutatót. A mutatványok talán kissé felpörgették Amigóékat. A harmadik játékrészt egy kettő plusz egyes akcióval kezdte az argentin magasember és a hirtelen megcsappant előny újból hízni kezdett. Amigo négy személyi hibája után pihenőt kapott Berényi Sándortól, helyére az ifjú Godwin Omenaka állt be, aki remek érzékkel szedte a lepattanókat és a soproni dobásokat is hatékonyan akadályozta. A DEAC dinamikus, gyors játékra állt vissza és a váratlan bejátszások rendre pontokkal zárultak. Erre a dunántúliak az emberfogás szorosabbá zárásával reagáltak, kevesebb sikerrel. Borisovra nem figyeltek eléggé és szinte üresen indulhatott a palánk alá, kedvezőbb esetben pedig dobhatott a vonalon kívülről.

72-68-ról indult az utolsó felvonás, ahol igazi triplapárbaj bontakozott ki. Lemar betalált, Boriszov pedig három támadásból 9 pontot szerzett. Warner a vezetést is megszerezte csapatának, ugyancsak egy távolival. Mindkét oldalon érkezett az időkérés, de csak debreceni oldalon volt eredménye. 10-0-s rohanással eldőlt a mérkőzés, Borisov büntetőivel pedig a százat is „megugrották” a hajdúságiak. 104-97-es végeredmény született az Oláh Gábor utcán.

Ahogy az várható volt, az ingadozó teljesítményű Sopron mindent megtett a két pontért, de kiélezett találkozón a DEAC megvédte a hazai pályát. Boriszov visszatért a megszokott minőségéhez, a támadásban és védelemben egyaránt kiválóan teljesít. A zalaegerszegi, elképesztő 50 VAL után újra magas indexértékre van kilátás a montenegrói kosarasnál. Manigat pontosan célzott távolról és 21 pontjával meghatározó tagja volt a csapatnak. A meccs egészét tekintve mindenképpen kiemelendő Ivosev Tamás és Daniel Amigo teljesítménye, akik meccsről-meccsre stabil palánk alatti játékot produkálnak. A 16 pontot szerző Ivosev elzárásai rendkívül hatékonyak, ziccerei pontosak. Amigo szép százalékkal gyűjti a támadólapettanókat, a "festékben" pedig rendre akadály nélkül fordul be a gyűrűhöz. Szombat este 14 egységet gyűjtött.

A fekete-fehérek számára két idegenbeli megmérettetés van hátra az alapszakaszból. Bognárék Pécsen, majd Fehérváron lépnek pályára és a két összecsapás eredményétől függően még akár felsőházi csapat is válhat a Debrecenből. Ha nem sikerülne, akkor is biztos, hogy középházban küzdhetnek a rájátszásért.

Barna Marci

DEAC - SOPRONI KC 104-97 (31–18, 20–28, 21–22, 32–29)

 

DEAC: Dugat 11, MANIGAT 21/9, BORISZOV 30/15, Ivosev 16, AMIGO 14

Csere: Velkey 4/3, Bognár 4, Kósa 2, Omenaka 2

Edző: Berényi Sándor

 

SOPRON: WARNER 33/6, LEMAR 24/6, Dénes 5, Takács N. 6/6, GORDON 12

Csere: Fuller 2, Supola 12, Wiggins 2, Molnár M., Werner 1

Edző: Sabáli Balázs

 

Berényi Sándor: – Büszke vagyok a csapatomra, hiszen egy rettentő feszült hangulatú meccset sikerült megnyernünk. A Sopronnak is jár a kalapemelés, hiszen az őket ért szerencsétlenségek ellenére is végig nyílt volt a találkozó. Ugyanazokban az elemekben kell javulnunk, amikről meccs előtt is szó volt: második esélyek kihasználása és egyéni felelősségvállalás.

Sabáli Balázs – Ha nem lett volna az első negyed, biztosan megnyerjük a mérkőzést. Sajnos sérülések és betegségek is hátráltatták a csapatot, ráadásul meccs közben is tovább szűkült a rotációnk. Mindezek ellenére is partiban voltunk, amiért dicséret illeti a fiúkat.

(forrás: DEAC)

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.