Két csúsztatás

Többet vásároltunk vagy drágábban?

A minap híreket hallgatva két információt is kétkedve fogadtam. A közszolgálati rádió, a Központi Statisztikai Hivatal júliusi adataira hivatkozva örömmel közölte, miszerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest a boltokban hat százalékkal többet vásároltunk, a kutakon pedig négy és fél százalékkal többet tankoltunk.

Első hallásra még örülni is lehetne, hiszen – legalábbis a kormány szerint – nőttek a keresetek, a nyugdíjak meg őrzik reálértéküket, így az ország állampolgárai bátrabban költhetnek. Az adatok azonban megtévesztőek. Nem vásároltunk többet, hanem az éves infláció növekedett ilyen mértékben. Ráadásul szeptemberben újabb durva áremelésre kerül sor. A hús- és tejtermékek nyolc százalékkal drágulnak, úgyhogy a kormányrádió október elején közölheti, hogy tavaly szeptemberhez képest az üzletekben hét (nyolc, kilenc, tíz) százalékkal többet vásároltak.

A másik hír megint csak jókedvre adna okot, ha nem lenne abban is csúsztatás. Egy angol hetilap felállította az élhető városok rangsorát. Első Bécs, második Sydney. Ez idáig rendben is van. Hanem, a híradás második részét megrökönyödéssel fogadtam. A bemondó külön kitért hazánk fővárosának helyezésére. Nos, a rádió állítása szerint Budapest Kelet-Európa legélhetőbb városa. Eléggé valószínűtlen, hogy a brit újság Pest kedvéért külön kategóriát kreált, ráadásul jelenlegi földrajzi ismereteim szerint hazánk még mindig Közép-Európához tartozik. Vagy megint lemaradtam valamiről?

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.