Felújítják a cseszneki várat

Csesznek, 2013. február 14., péntek (MTI) - Négyszázmillió forintból újítják fel első ütemben a cseszneki várat: az alsó vár rekonstrukciója jövő nyárra fejeződik be - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pénteken az MTI-t.

 

    Mint írták, a közbeszerzési eljárás előkészítése folyik, így még 2014 tavaszán megkezdődhetnek a munkálatok. Tájékoztatásuk szerin az I. ütemben az alsóvár területén az új fogadóépület befejezése valósul meg, helyreállítják az alsókaput, a felvezető út melletti támfalat és keleti lezáró falat. Burkolják a felvezető utat, mellette zöldfelületet alakítanak ki, megoldják a csapadékvíz-elvezetést, valamint a díszvilágítást építenek ki. A beruházás várhatóan 2015 nyaráig fejeződik be.

    A cseszneki várat az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszakban építették. Az első várat Cseszneki Jakab királyi kardhordozó emeltette 1263 körül egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. Az évszázadok alatt fontos katonai bázis volt, majd a háborús idők elmúltával a vár szerepe megváltozott, a zord kővárat az Esterházy-grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át. 

    Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, amelyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.