Együtt-PM: a kormány megszegte energia-stratégiai ígéreteit

Budapest, 2014. január 4., szombat (MTI) - Az Együtt-PM szerint a kormány az energiahatékonyság területén is megszegte a választóknak tett ígéreteit, és ennek az energiafüggőség fokozódása, az ország leszakadása a következménye.

 

    Jávor Benedek, a párt társelnöke szombati közleményében azt írta, hogy egy a kormányzat számára készült tanulmány szerint "a kormány totálisan szembemegy a saját maga által megalkotott energiastratégia célkitűzésekkel. Az energiafüggetlenség megteremtése és a megújuló energiahordozók előtérbe helyezése helyett drámaian csökkent a hazai energiatermelés, és az energiahatékonyság növelésére fordított támogatás is  Véleménye szerint ebben a helyzetben a fejlesztési tárca megbízásából készült jelentés tartalma civilizált országokban elegendő lenne egy kormánybuktatáshoz. Szerinte a jelentés nem "ellenzéki diverzánsok" munkája, hanem azt a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) készítette, amelyet Kaderják Péter, a Fidesz egyik alapítója vezet, aki az első Orbán-kormány idején az energiahivatal elnöke volt.


    A tanulmányból az olvasható ki, hogy az Orbán-kabinet éppen az ellenkezőjét csinálja annak, amit a 2030-ig megfogalmazott Energiastratégiában írásba foglalt. Utóbbi dokumentum szerint ugyanis a legfőbb cél az energiafüggetlenség megteremtése lenne; ehhez képest az elmúlt években meredeken nőtt az energiaimport és a hazai erőművek sorra állítják le áramtermelő blokkjaikat a piacvesztés miatt - jelentette ki a politikus. Kiemelte, hogy eközben a nettó áram-import, amelynek részesedése a fogyasztásban néhány éve még csupán 10 százalékos volt, mára elérte a 20,7 százalékot.


    A közlemény szerint a megújuló áramtermelés tavaly és tavalyelőtt is elmaradt a tervektől. 2012-ben a célban meghatározott 3,1 terrawattóra helyett a megújuló áramtermelő erőművek csak 2,6 terrawattóra villamos energiát állítottak elő.  Emellett drasztikusan csökkent a lakások energetikai korszerűsítésére szánt támogatás és a kabinet minden energiáját a "rezsibohóckodásra" fordította. Mindennek következménye pedig az energiafüggőség növekedése, a versenyképesség csökkenése - írta közleményében Jávor Benedek.

 

 

MTI 2014. január 4., szombat 14:07

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.