A Debreceni Zsidó Hitközség elöljáróságának közleménye

A Debreceni Zsidó Hitközség elnöksége közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Sikasztás miatt nyomoznak a Debreceni Zsidó Hitközségnél című írásunkkal kapcsolatban. A közleményt változtatás nélkül az alábbiakban közöljük. Az üggyel kapcsolatos további szerkesztőségi információinkat külön anyagban hamarosan közöljük. 

A Debreceni Zsidó Hitközség három tagja – Weisz György, Fohn György és Deményi György – olyan cselekedeteket követtek el a közösség vallási ünnepein, melyek következtében tagsági viszonyuk felfüggesztésre került. Ezzel egyidejűleg a hitközség vezetősége vallási bíróság összehívását kezdeményezte. A felfüggesztett tagok mindennek ellenére vallási és közösségi életüket szabadon gyakorolhatják, nem választók és nem választhatók. Ezek a személyek – élükön Weisz Györggyel - nem fogadták el a közgyűlés határozatait, és folyamatosan elkövetnek mindent annak érdekében, hogy a Debreceni Zsidó Hitközséget a legszélesebb körben lejárassák.

Legutóbbi cselekményük az volt, hogy feljelentést tettek a Debreceni Rendőrkapitányságon. A rendőrség az erre vonatkozó előírásoknak megfelelően betekintést kapott az okiratokba, a nyomozás sikeres lefolytatása érdekében. A hitközség ellen semmilyen büntetőeljárás nincs folyamatban.

A napokban megtartandó közgyűlés nem beszámoló és nem tisztújító közgyűlés, hanem az elöljáróságba kooptált tagok megerősítésére, illetve az elöljáróságban megüresedett egy fő vezetőségi tag megválasztására irányul.

Dr. Asher Ehrenfeld főrabbi úr a közelmúltban Izraelben kapott elismerést 40 évnyi rabbimunkásságáért az Orthodox Rabbik Világszövetségétől. Miután a MAZSIHISZ-nek nincs orthodox rabbitestülete, a neológ rabbitestületnek nyilvánvalóan nem lehet tagja egy orthodox rabbi.

Horovitz Tamás elnök úrtól soha nem hangzott el az a mondat, hogy „Becsaptalak benneteket.”

A hitközség elöljáróságának ülései nyilvánosak a tagság számára, s ezeken az alkalmakon a hitközség elnöke az elöljárósággal egyetemben bármilyen kérdésre válaszol az ott megjelenteknek.

A hitközség ingatlanjait tekintve a hitközség ingatlanállománya a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest változatlan. Ezzel ellentétben az utóbbi öt évben elkészült fejlesztések eredményeként, könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztva a hitközség vagyona 600 millió forinttal gyarapodott.

A MAZSIHISZ kölcsönt tekintve a Debreceni Zsidó Hitközség 2016. december 31-ig 60 millió forintot visszafizetett. A fennmaradt 35 millió visszafizetésére a DZSH és a MAZSIHISZ között megállapodásszületett.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Weisz György nem riad vissza attól sem, hogy közösségünk megbecsült tagjainak személyiségi jogait sértő, minden alapot nélkülöző valótlanságokat állítson.

Itt kívánjuk nyomatékosan rögzíteni, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség elöljárósága egységes és elkötelezett annak érdekében, hogy a hitközség jelene és jövője biztosítva legyen.

Nem tűrünk és határozottan visszautasítunk minden olyan megnyilvánulást, mely a hitközség jó hírét sérti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség, mint a vidék legnagyobb hitközsége, meghatározó szerepet töltsön be a zsidóság vallási és világi életében.

A Debreceni Zsidó Hitközség elöljárósága

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.