Debreceni induló a Jeruzsálem maratonon

IZRAELBŐL JELENTI MUNKATÁRSUNK

Közel hatvan ország sportolói rajtoltak el pénteken reggel, az izraeli parlament, a Kneszet épülete elől, a jeruzsálemi maratonon. A magyar delegáció létszáma volt a harmadik legnépesebb az USA és Oroszország után. A mieink 147-en rajtoltak el, közöttük egyetlen debrecenivel.

Kövesligeti János, a Volán Informatika munkatársa a rajt előtt így vélekedett
- Tavaly is elindultam, idén nem vagyok valami nagy formában, ezért csak a 10 kilométeres táv megtétele a célom. Nagyon örülök, hogy itt lehetek és képviselhetem városomat.
Reggel fél hatkor dördült el a startpisztoly, a korai kezdés a szokatlan melegnek szólt, délelőtt kilencre már 28 fokot mutatott a hőmérő.

A Yad Vashem múzeumban, ahol a holokauszt áldozataira emlékeznek, sokkoló módon nagyon sokan áldoztak az elhunytak emlékének. Külön teremben gondolnak a magyarokra. Érdekes volt az az 1944-ben megjelent Harcos című lap első oldala. Nagybetűs cím ugyanazokkal a jelzőkkel illeti a zsidókat, mint amilyen minden héten elhangzik egy magyar foci meccs szurkolótáborából. A különbség talán annyi, hogy manapság ezért némely klub 200 ezer forintot fizet, akkoriban pedig gázkamrába küldték a kicsúfoltakat. Erre mondja az egyik parlamenti párt, hogy a helyzet tehát normalizálódott. Nálunk nincs antiszemitizmus, bár igény volna rá.

Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy a Yad Vashem intézet néhány éve Igazak Díjat adott át egy debreceni polgárnak, id. Puskás Istvánnak. Sok ember életét mentette meg hetven évvel ezelőtt.
Külön épületet szántak az elpusztított másfélmillió gyermeknek. Szívszorító, amikor három nyelven, éjjel-nappal sorolják a neveket.

Amikor ezeket a sorokat írom,  Jeruzsálemben megállt az élet. A sabbat, a legnagyobb zsidó ünnep szent ebben a városban. És ezt tiszteletben tartja keresztény és muzulmán is.

W. Gy.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.