A csúzli muníció problémája

Gondban a stáb

A DISZPolgár magazinban már többször beszámoltunk, a DISZ egyesület által is támogatott „Macska a betonban” c. áldokumentarista filmvígjáték forgatásairól. A felvételek készítése közben számtalan, előre nem látott probléma adódik.

Például a szövegét nem tudó néni (főleg amatőr szereplőkkel dolgozunk), aki csak tizenkettedikre gyűrte le a hibákat, azaz annyiszor vettük a jelenetet, mire elfogadhatóra sikeredett. Más alkalommal a felvételre kiszemelt macskát megmérgezték, az újabb egyed pedig kieresztve mind a húsz karmát, kiugrott a szereplő öléből, s az Istennek sem akaródzott újra kamera elé sündörögni.

Legutóbbi forgatási napon csúzlilövedék okozott komoly fejtörést. A forgatókönyv szerint két vásott kölyök megtámad egy közeledő Zsigulit. Lövedék gyanánt – mivelhogy a készülő film alaphangulata több mint kedélyes – Medve kockasajtból gyúrt golyó szolgált volna. A tejterméket annak rendje-módja szerint gömbölyűre kerekítettük. Csak hát, amikor elérkezett a lövés pillanata, a csúzli bőrtartójából egy ájeren átsüvítő, hangos csattanással a Zsiga szélvédőjén röppályáját bevégző lövedék helyett, egy szétfröccsent, atomjaira hulló, a kilövéstől alig méteren belül aláhulló málladékot vett a kamera.

Felvétel állj! Kupaktanács, ötletelés, majd próbálkozások. A gyúrt sajtot először bevizezett papírtörlőbe bugyoláltuk. Nem vált be. A golyót meghempergettük az anyaföldön, hogy a föld kötőanyagként szolgáljon, de akkor a sajt elvesztette fehérségét. Újabb golyóbisba apró kavicsokat nyomkodtunk. Kocsija szélvédője épségét féltve ezen megoldást a Zsiga tulaja vétózta meg. A sorban a vizes papírzsebkendő-gombóc következett, ami röptében ugyanúgy szétmállott, mint a korábbi kreálmányok. Végül a fehér madzaggal átzsinegelt papír zsebkendő-golyó lett a befutó.

Közel félórás lőszerválság után végre leforgathattuk a jelenetet.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.