Cápás film vagy zsák krumpli?

Plakát a filmről

Újabb év, és egy újabb film, amely a gyilkos cápákról szól. Akik fenyegetik az emberiséget, akik fenyegetik a mindennapi harmonikus életet. Azonban történt egyetlenegy „apró” változás.

Idén, 2018-ban már nem a Sharknado filmsorozat garantálja ezt az élményt számukra, amelyet 2013 óta minden évben lehetővé tesz. Ismételten, 2018-ban nem jelent meg az újabb Sharknado film „sokaknak a nagy bánatára”. Pedig mindenki izgatottan várta volna, hogy a Sharknado 6. része vajon átlépte-e volna az 5.0-ás értékelést az Imdb weboldalán, DE idén ezt nem tudjuk meg, talán majd jövőre.

Miről van szó? A szerepek átcserélődtek, a hangulat megkomolyodott, a kategóriája megváltozott, átment vígjátékból „horrorba”, de az alaptörténet megmaradt hasonlónak. Kijelenthető, hogy visszatértek az alapokhoz. 2018-ban is tovább él az a cápamánia, amelyet az 1975-ös évben az első Cápa című film elindított. Azonban előrelépés mindenféleképpen történt ezzel a kultusszal, a cápás filmekkel kapcsolatban, mert a Meg - Az őscápa, az Imdb-re beérkezett szavazok alapján 6.0 értékelést kapott.

A film adatlapjára rátekintve rögtön egy érdekes ellentéttel találkozhatunk, mert a horror kategóriába tartozik, legalábbis hivatalosan, de 12 éves korhatár-besorolás kapott. Ez már azonnal megkérdőjelezi a horrorfilm osztályába történő besorolást, vagyis a hitelességét. Vagy pedig a film kiadói annyira bátrak, hogy megmerik kockáztatni, hogy a 12 éves gyerekeknek okoznak maradandó, súlyos pszichés traumát, aztán pedig vállalhatják a magas kártérítési költségek megfizetését. Azonban a második opcióra annyi esély van, mint egy repülő békára. Ez még a hollywoodi filmekben is kizárt.

Miből is áll össze a film? Főleg hollywoodi sablonokból, közhelyekből, de mégis szerethető, nézhető, végül, de nem utolsósorban egészen jól pörögnek a pénztárgépek a mozikban szerte a világon.

Mit is tartalmaz ez a produkció? Adott egy megvetett, elítélt, a társadalomból kitagadott ember, hogy tovább ne soroljam, akiből persze hogy a film végére a hős lesz, aki elhozza a happy end-et. Ő a főszereplő, Jason Statam, azaz a filmes nevén Jonas Taylor. Üde színfolt a történetben, hogy most nem az autóvezetési skilljei, vagy éppen a harcművészeti tudása kerül az előtérbe, és nem ezeket a képességeit felhasználva kerül a megmentő pozícióba. Végre történt valami változatosság a filmjeiben.

Megkezdődik a film, és azonnal elrajtol a bonyodalom is. Tíz perc után rögtön bekövetkezik a katasztrófa. Aztán persze, ki más is tudná megoldani a problémát, mint az az ember, akit már egyszer lehúztak a WC-n. „Ismételten egy teljesen egyedi történet”. Ő természetesen nem akarja vállalni a feladatot, de végül mégiscsak belemegy a megmentő hős szerepébe.

Humort, vicces szójátékokat nyomokban tartalmaz, amelyek megmosolyogtatják az embert. Így tekintve inkább kiérdemelné a comedy besorolást, mint a horrort. Pedig itt nem az alaptörténetre, illetve a forgatókönyvre gondolok. Továbbá egy-két olyan teljesen abszurd dologra, hogy az odafigyelő és a logikát kereső ember leesik a székről, vagy legurul az ágyról miközben figyeli a film cselekményét.

Az Őscápában ismételten megjelenik az ember kontra természet harca is. Ahol megint csak bebizonyosodik, hogy az ember ismételten többet gondol, vél magáról, mint amennyivel meg tud birkózni. Végül teljesen kicsúszik az emberek kézéből a kontroll. Hogy idézzek egy klasszikus mondatot, amely a Jurassic Park-ban hangzott el.„ Hű-ha! Mindig így kezdődik! Aztán majd jön a futás, meg a sikítás!”

A film lezárását nem lehet egyértelműen meghatározni a cliffhanger miatt. Nem derült ki egyértelműen, hogy lesz-e folytatása, avagy sem. Erre valószínűleg majd a pénzügyi osztályon fognak választ adni, amikor összevetik a bevételt a kiadásokkal. A második részre történő várakozást pedig ember személye, de főleg a személyisége válogatja. Ki az, aki ismételten végig akar izgulni egy ehhez hasonló kalandot. Ahol az emberiség, változó körülmények, és változó filmek között, de már 5. éve harcol a cápák ellen. Vagy a nézők inkább elszakadnának ettől a műfajtól, és keresnének maguknak egy új veszélyforrást, amivel szembenézhet az emberiség.

Összességében, a Meg - Az őscápa előrelépésnek számít ebben a kategóriában megjelenő filmek között. Ha nem vagy tengerbiológus vagy fizikus vagy akármelyik tudományos világnak a megszállottja, akkor egy könnyed kikapcsolódási élményt tud nyújtani a számodra. Teljesen beletartozik az egyszer nézhető filmek kategóriájába. Azonban, ha ilyen rögeszmékkel is rendelkezel, de 1,5– 2 órára ki tudod kapcsolni az agyadnak ezt a részét akkor is, könnyen előfordulhat, hogy élvezni fogod ezt a filmet. Lehet, hogy egy kicsit elzsibbaszt, de jólesően teszi. Viszont, ha mindenáron a logikát és a racionalitást keresed ebben a Sci-fi! filmben, akkor jobban jársz, ha egy zsák burgonya megtekintése mellett döntesz, mert az nem fog akkora fájdalmat okozni, mint ez a film.

Gyenge Imre

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.