A bűnözőknek a börtönben a helyük

Budapest, 2014. május 20., kedd (MTI) - A Fidesz ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz, mert a bűnözőknek a börtönben a helyük - reagált a nagyobbik kormánypárt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi ítéletére az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A strasbourgi bíróság elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a felülvizsgálat lehetőségét kizáró - tényleges - életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt. A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés eshetőségét kizáró ítélet magalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait.

A súlyos, emberellenes bűncselekményeket elkövetőknek egy életre a börtönben a helyük - olvasható a Fidesz közleményében. Kiemelték: a tényleges életfogytiglan a magyar emberek döntő többségének akaratával került az alaptörvénybe. 2011-ben, az alkotmányozást előkészítő nemzeti konzultáción ugyanis a magyarok 94 százaléka támogatta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés lehetőségét.

A magyar emberek akaratát semmibe véve azonban a tényleges életfogytiglan ellen is támadást indítottak Brüsszelben a szocialisták európai parlamenti képviselői, Tabajdi Csaba és Göncz Kinga javaslatára - írták. Hozzátették: a vasárnapi európai parlamenti választás azért is fontos, hogy olyan európai parlamenti képviselőket küldjenek Brüsszelbe, akik meg fogják védeni a tényleges életfogytiglant, és ki fognak állni a magyarok döntése mellett.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.