Az autójavítás anyagköltségében lévő áfa teljes visszaigényelhetőségét javasolja két szakmai szervezet

Budapest, 2014. július 2., szerda (MTI) - A javítási anyagköltség áfájának 50 százalékos visszaigénylése helyett a teljes áfa visszaigénylését javasolja a kormánynak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az Autós Nagykoalíció (ANK), mivel ez növelné a legális szervizek forgalmát - közölte a két szakmai szervezet az MTI-vel.

 

    Az áfa-körbe tartozó adózók múlt év eleje óta vonhatják le az autó javítási számlájában szereplő anyagköltség 50 százalékát, és érzékelhető, hogy már ettől is megnőtt a legális szervizek forgalma. Ezért lenne a legális javítókra még előnyösebb a teljes levonhatóság - áll a  közleményben.  A javaslatok között szerepel a teherautók tulajdonszerzési illetékének az eltörlése is. A szakmai szervezetek érve az, hogy más termelőeszközre - például nyomdagépre, esztergapadra - nem vet ki ilyen adót az állam, így ez hátrányos a fuvarozókra.

    A cégautók - beszerzéskori - áfa-visszaigénylése is megjelenik a javaslatok között. Jelenleg ez nem lehetséges, de aki nyílt végű lízingbe vesz kocsit, az a lízingdíjban szereplő áfát visszaigényelheti. A nyílt végű lízing lejáratakor a kocsit vissza veszi a lízingbe adó, az nem lesz a lízingbe vevő tulajdona.  A szakmai szervezet azt állítják, hogy ha közvetlenül a cégek - és nem a finanszírozók - vásárolnák a kocsikat, előnyösebb feltételeket tudnának adni nekik a kereskedők.  A javaslatok között szerepel még a robogók rendszámmal való ellátása, ami visszaszorítaná a lopásokat.

    Az egységes, központi járműtörténeti adatbázis létrehozása pedig szintén a legális javítókat segítené, miután csak azok tölthetnének fel adatokat az adatbázisba. A javaslatot a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is támogatja.  Ha létrejönne a rendszer, a baleset utáni javítás nem jelenne meg abban, ha sufni cégben végezték el, így eladáskor javítatlanságot jelezne a vevőnek - áll a közleményben.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.