„Automatairodalom”

Könyvautomatákból vásárolható  Fotó: POKET

Az irodalom, a lírai műveltség alighanem mindenki számára elengedhetetlen. Általános emberi kapcsolatteremtési célokat szolgál a művelődés, a kultúra, az olvasás, hogy ne csupán üres lózungokat pufogtassunk, de akár idézetekkel, akár tudományos megállapításokkal gyarapíthassuk magunk és egymás tudását. Mindez pedig az utcán is elérhető.

Ha a POKET szóra gondolunk, alapvetően a zseb juthat eszünkbe, amelynek angol jelentése hasonló. De mi van, ha a zsebünkbe befér maga a hazai és világirodalom!? Ez márpedig nem csupán kulturális utópia, hanem valóság. Karácsonykor foghattam kezembe egy egészen kis méretű, ám annál több tartalmat hordozó művet, amelyben a legendás – a magyar irodalomkultúrát újragondoló Vates alapítói, Csányi Péter és Bárány Bence által a közönségnek ajánlott – A Mézga család című rajzfilmsorozat leirata olvasható, Romhányi József és Nepp József nyomán Rigó Béla által papírra vetve. Mindez már önmagában is csodálatos, hogy nem csupán audiovizuális formában, de az irodalom legtisztább képében, könyvben is magamhoz vehetem mindazt, amit egykor legendás szerzők, írók, költők megálmodtak. A legmeglepőbb az egészben, hogy az egész folyamat úgy zajlik, mintha csak egy flakon üdítőt vennék, hiszen az okostelefon-méretű könyvek automatából vásárolhatók meg. A Petőfi-Arany levelezéstől, Pilinszky Jánoson át Mihail Bulgakovig vagy Szerb Antalig – ez utóbbi angol nyelven is elérhető. No, de csupán szépirodalom lehet klasszikus értelemben vett irodalom? Korántsem, hiszen eme apró termetű, de megannyi ismeretet hordozó kiadványok olyan legendás nevek életét is rejtik, mint Gobbi Hilda vagy Sinkovits Imre.

Egy kicsit tovább lépve pedig fontos megemlíteni, hogy az irodalom – akárcsak az egyetemes történelem – folyamatosan formálódik, így, a Vecsei H. Miklós által életre hívott POKET kötelékében a modern költészet, alternatív kultúra is elénk tárul. Azt hiszem, nem is kell hangsúlyoznom, hiszen magától értetődik, hogy az efféle kezdeményezésekre és az irodalom mindenki által egyszerűen elérhetővé tételére mindig is szükség volt, van és lesz. A próza- és lírakultúra pedig alapjaiban járul hozzá a nyelvműveléshez, számunkra pedig elsősorban a magyar irodalom és nyelv örök megőrzéséhez.

Hogy egy kicsit az alapokhoz is visszatérjek, A Mézga család című rajzfilmantológiából készült kötet pedig élő példája annak, hogy az irodalmi magaskultúra kortalan és örök.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.