Aranyásók, szerencsevadászok

Viking lottó

Egy dolgot megfogadtam, ha elkerülök valahova, másik közösségbe, helyre vagy netán idegen országba, akkor nyitott szemmel és füllel fogok járni, mindent jót szemügyre venni, megfigyelni, ami más, mint itthon. Finnországban így is tettem.

A „szerencse” szó kapcsán több közmondás juthat eszünkbe, mint például: „Aki korán kel aranyat lel”, „Sok kicsi sokra megy” és így tovább. Az első közmondás inkább azokra vonatkozhatna, akik a reggeli ébredéskor nyűgösek, pokolba kívánják a munkát. Egy kis aranyleléssel hangulatuk gyökeresen változna. Kint tartózkodásom alatt sokszor megfigyelhettem egy adott szakma a képviselőinek tevékenységét…

De nem rohannék ennyire előre! Köztudott, hogy a világon nincsen olyan ország, ahol ne ismernék a szerencsejáték valamilyen formáját. Az egész világ a szerencse lázában ég. Jómagam is egy-két X kitöltésével egy kis szerencsében reménykedem, de Finnországban már nagyban űzik. Lóverseny, Viking lottó és társai mindennapos nyerési esélyt adnak. Az utcákon óriásplakátokon hirdetik a többmilliós eurós nyereményeket. A nyerési esély igen csekély, de az ottani fogadóirodák számára nagy bevételi lehetőség. Nemcsak a papír alapú, illetve online formák népszerűek, hanem a „félkarú rablók” is. Magyarországon betiltották a nyerőgépeket, a finneknél még a nagyobb élelmiszer boltokban is szórhatják a gépekbe az eurocenteket. Sőt, vasútállomásokon várakozás közben nem egyszer megfigyeltem, hogy egy-egy beérkező vonat kalauza egyenesen az odatelepített félkarúhoz rohan, a szerelvény indulásáig fizetését kiegészítendő. Itthon ezért a munkáltató fegyelmit ad.

De nemcsak jegylyukasztók jártak rá a gépekre, hanem boldog–boldogtalan, ráadásul munkaidőben. A nyerési láz nemcsak a szerencsejátékokban csúcsosodik, hanem az aranyásásban is. Számomra újdonság, hogy Lappföldön aranyat találtak, termelnek ki. Ezelőtt soha nem hallottam róla, sőt, még a földrajzkönyvek sem említették meg. Most már sejtem, jó néhány honfitársunk nemcsak Mikulásért, rénszarvasért keresik fel finn barátainkat, hanem szerencséjüket is kísértik, amikor gépeznek, lappföldi aranyról álmodnak.

                                              Somogyi Eszter

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.