Itt a zöldbab szezonja, ráadásul a nyári hónapok egyik legértékesebb növényi tápláléka, lássunk hát egy igazi, faluról hozott receptet.
A bab hazánkban régen a szegények eledele volt, mert könnyen beszerezhető, egyszerűen elkészíthető több formában is, ráadásul sokáig eláll. Mexikóból származik, ahol az indiánok már nagyon régóta fogyasztották. Európában a 16. századtól ismerik, de később lett népszerű a fogyasztása. A zöldbab számos vitamint tartalmaz, többek között B1-, B2 és C-vitamint, illetve alacsony a szénhidráttartalma.
Édesanyám falun nőtt fel, onnan hozta magával ezt a receptet, ami anyáról lányára száll a családban.
Hozzávalók: zöldbab, krumpli, virsli, tejföl, liszt, olaj, fűszerek, babérlevél. Az eredeti receptben csak zöldbab van a levesben, úgy is isteni, a krumpli és a virsli egy kicsit feldobja, tartalmasabbá teszi.
A babot megtisztítjuk, a végeit levágjuk, a maradékot felaprítjuk. Odatesszük főni, addig megpucoljuk a krumplit is. Amikor felfőtt a víz, mehetnek bele a fűszerek, só, bors, delikát, babérlevél. Ha körülbelül félig megfőtt a bab, akkor jöhet bele a krumpli és utána a virsli is. Amikor már majdnem késznek ítéljük, készítünk egy rántást: pici olajon megpirítunk kb. 3 evőkanál lisztet (illetve, amennyit felvesz), majd pirospaprikát keverünk bele, végül hozzáadjuk a tejfölt. Ezután a leves levéből átmerünk néhány kanállal a rántáshoz, csomómentesre keverjük, és utána beleöntjük a levesbe. Kicsit összeforraljuk és kész is. A nyári melegben ezt az ételt hidegen is jólesik fogyasztani, de melegen is isteni!
V. U. A.
Új hozzászólás