Veszteséget „termelő” beruházásaink

Főnix csarnok - kevés rendezvénnyel és nézővel

Nem vitás, a Kósa-érában épült, szépült a város. A bibi az, hogy a beruházások többsége a városcentrumban valósult meg (Kölcsey, Fórum, Latinovits Színház, a Kossuth tér és környéke megújítása). Persze vannak kivételek, mint a Főnix csarnok vagy a Nagyerdei stadion, melyeket a Nagytemplomtól kissé távolabb húztak fel. Mégis, közös jellemzőjük a kihasználatlanság. Az új építmények csak viszik a pénzt a város kasszájából, működtetésük kész ráfizetés.

Kapásból meg tudná mondani valaki, mikor zajlott a Főnixben legutóbb nagyobb rendezvény? Ugye nehéz felidézni? Hogy lehet nyereséges, vagy legalább nem veszteséges az üzemeltetése, fenntartása, ha nem szerveznek oda programokat? A sportcsarnokot üzemeltetők nem állnak helyzetük magaslatán, marketing munkájuk erősen gyengus.

A Kölcseyvel sem jobb a helyzet. Ugyan szeptember 30-án Zorán garantáltan teltházas koncertet fog adni, de a művelődési központ falain belül ez az állapot olyan ritka, mint a fekete gólya. Érdemes lenne megnézni, miért maradnak el az éves bevételi tervek.

A Latinovits Színház évek óta félkészen alussza Csipkerózsika álmát. Az állagmegóvás és őrzés vajon mennyi pénzét viszi a városnak?       

Legfrissebb büszkeségünk a Nagyerdei Stadion. Stadionlétesítésben a világ élvonalába építettük magunkat. Hipp-hopp, Debrecenbe is került egy. Aréna már van, csapat már nincs. A Loki kiesett mindkét európai kupaküzdelemből. A hazai meccsekre kilátogató három-négyezres „tömeg” megint csak kevés lesz az üzemeltető délibábos bevételi ábrándjainak beteljesítéséhez. Idén lesz még néhány lagymatag NB I-es mérkőzés és kész. Se koncert, se sportrendezvény, azaz ugyanúgy kihasználatlanul fog kongani, mint sorstársai.

Az októberben felálló új városvezetésnek nem lesz könnyű dolga. A monstrumokat valahogy fent kell tartaniuk. Ha a kis gömböc anyagias lett volna, a pénzt is ugyanúgy nyelte volna, mint a mesében a lányokat, anyát, apát, birkanyájat, huszárokat. Nos, ezek az építmények a város kis gömböcei.

Pedig ha kreatívabb vezetők ülnének a bársonyszékekben, nyugtalanul fészkelődnének, törve fejüket, ötleteket gyártva, mivel tölthetnék meg a nézőtereket. Nem ez a jellemző. Kényelmes az állásuk, jó a fizetésük, a többi meg le van ejtve. A kihasználatlanság kihat a foglalkoztatottságra is. Az üres intézmények fenntartása, karbantartása minimális személyzettel megoldható. Így megadatik az a hamis illúzió, hogy bért takaríthatnak meg, könnyítve a város nehéz pénzügyi helyzetén.

A fantáziamínuszban szenvedő vezetőkkel szívesen megosztok néhány hasznosítási ötletet. A Főnix alkalmas lenne csirketenyésztésre. El sem tudom képzelni, hogy a küzdőtéren hány ezer csibe csipegetné a korpát. Ekkora tételben a csirketenyésztés komoly hasznot hozhat. A Kölcseyt töltsék fel vízzel, Tropicáriumként működtessék. Aki járt Budán (inkább már Nagytétény) a Camponában, bizonyosan láthatta a Tropicárium népszerűségét, a rájasimogatóval, vagy a fejünk felett úszkáló cápákkal. A Latinovits Színház teljesen üres, szellemszínház. Dolgoztassuk meg a hely szellemét! Idézzük meg asztaltáncoltatással! Éjféli színházbejárások adrenalinfröccsös felturbózására is fogjuk be a „fehér lepedőst”. A pesti volt Vidámparkból érdemes megvásárolni a szellemvasutat. Az üres színházban az is elfér.

Tudom, komolytalanok, talán sértőek az ötletek, de szeretném rádöbbenteni az érdekelteket: rosszul végzik a munkájukat. Ne politikai érdem alapján kerüljenek főnöki fotelekbe, hanem a vezetőválasztásnál szakmai és marketing rátermettség legyen a vezérelv. De ismerve a jelenleg regnáló hatalom káderpolitikáját, azt hiszem, erre egy ideig még várnunk kell.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

Elgondolkodtató írás...

Elgondolkodtató írás...

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.