Vereség a rájátszás nyitányán

Mócsán Bálint tizenhárom pontot szerzett  Fotó: MKOSZ

A DEAC férfi csapata Zalaegerszegre látogatott az élvonalbeli kosárlabda bajnokság rájátszásának első meccsére szombaton délután. Debreceni szempontból nem indult rosszul a mérkőzés, ám a zalaiak hamar átvették a kezdeményezést, amelyet az utolsó pillanatig nem engedtek ki kezükből.

A továbbjutás előtti helyezés, valamint a párosítás kialakulása miatt pályahátrányból kezdtek a hajdúsági fekete-fehérek, így Andjelko Mandics legénysége idegenben kezdte a play-offot, annak három győzelemig tartó első körét, a negyeddöntőt. Egészen jól kezdődött a mérkőzés az egyetemiek számára, izgalmas csata indult a parketten, a vendégek Drenovac kettese és Neuwirth Bence hárompontosával kezdték a megmérettetést. A zalai csarnokban valóságos meccshangulat uralkodott, ám a pályán a kezdéssel ellentétben az első negyed derekán kezdett egyoldalúvá válni a találkozó. A négy évig Debrecenben pattogtató Tóth Ádám és alakulata lassan, de magabiztosan kezdett előnyt kovácsolni, a debreceniek pedig lassan szétesni látszottak. Szervezetlen cívisvárosi védekezés és pontatlan támadójáték miatt rendre jól jött ki a helyzetekből a Zete, amely egy negyed után 23-16-ra vezetett. A folytatásban sem változott a játék képe, a hajdúságiaknak nem sikerült túllendülnie a holtpontot, sorozatban jöttek az eladott labdát, a különbség pedig már húszhoz is közelített. Egészen a mérkőzés 17. percéig kellett várni, hogy a DEAC megszerezze huszadik pontját. A második negyed hajrájához érkezve Mócsán Bálint zárkóztatta övéit egy látványos és sikeres stepbackkel. Hirtelen feltámadt a DE alakulata a félidő vége előtt, Djordje Drenovac ziccerével már tízen belül jártak a vendégek. A szünetre aztán épp tíz maradt a különbség: 44-34.

A fordulást követően visszajött a meccsbe a Debrecen. Stabilizálódott a különbség 8-10 környékén, noha Mócsánék továbbra sem játszottak kifejezetten átütő minőségben. A Zete betörései rendre sikeresek voltak, valamint lepattanók terén is vitézkedtek. Ennek meg is lett az eredménye, hamar újból bőven két számjegyű volt a differencia. A harmadik játékrész derekánál már ismét húsz felé közelítettek a hazaiak, míg Garamvölgyi Ákoséknak nehezen ment a pontszerzés, gyenge mutatókat produkált a hajdúsági gárda. Tiszta betörésekkel operálhattak a kék-fehérek, nem talált ellenszert a Mandics-csapat az ihletetten játszó rivális lendületére. A negyed utolsó másodperceiben Deon Edwin triplával próbálta zárkóztatni csapatát, de a túloldalon Kellerék rögtön válaszoltak. Az utolsó csörte előtt 66-51 állt az eredményjelzőn. Az utolsó etap nyitányaképp a vendéglátók még egy másodpercnyi időn belül is kosarat tudtak szerezni. Egyre kilátástalanabb volt a debreceni helyzet. A hajrára már minden érdemi kérdés el is dőlt. Három perccel a vége előtt Tadija Tadic lendületbe jött, impozáns kétpontost szerzett, majd hárompontos-gólpasszt osztott Neuwirthnak a sarokba. Azonban már ez is csupán sovány vigasz volt. A vége 87-73 lett.

Folytatás kedden Debrecenben.

Barna Marci

Zalakerámia ZTE KK – DEAC 87-73 (23-16, 21-18, 22-17, 21-22)

ZTE: Paige, Hicks 6, Szalay 8/6, IKPE 17/9, TÓTH 14 csere: OSZTOJICS 17, Csátaljay 5/3, Keller 6, Ona Embo 7, Német 6, Csuti 1, Gyimesi.

vezetőedző: Matthias Zollner

DEAC: EDWIN 17/6, Neuwirth 6/6, Drenovac 10, Williamson 3/3, Buljevic 6 csere: Mócsán 13/3, Hőgye, TADICS 14/6, Garamvölgyi 2, Czermann 2, Várszegi, Hegedűs.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Rosszul reagáltuk le az ellenfél fizikális játékát, hiába készültünk rá, ezekből a szituációkból eladtunk 15 labdát. Voltak jó időszakok, de amikor visszajöttünk a mérkőzésbe, akkor mindig kaptunk egy-egy és elkerülhető kosarat. Azon leszünk, hogy kedden kiegyenlítsük a párharcot hazai pályán, de ezek biztosan nem fognak beleférni.

Mócsán Bálint: Egy remek hangulatú mérkőzésen jutottunk túl. A ZTE a második negyedben kiépített magának egy olyan előnyt, amit tulajdonképpen végig tartani tudott. Eladott labdáink voltak, sokszor szinte végig kivédekeztük az egerszegi támadásokat, de aztán a végén mégis betaláltak. Az ilyen dolgok különösen fájók tudnak lenni. A ZTE megtartotta a pályaelőnyét, nekünk most van három napunk felkészülni a folytatásra, hogy hazai pályán nyerjünk, mert ez a cél.

A számok tükrében (ZTE - DEAC): szerzett labda: 9-5, eladott labda: 6-15, lepattanó: 26-29, gólpassz: 20-6, fault: 19-18, VAL: 120-90

2p közeli: 68%-70%, 2p ktáv.: 0%-56%, 3p táv.: 32%-32%, 1p bünt.: 64%-70%

Legnagyobb vezetés: 19-5, legtöbb egymás után szerzett pont: 11-7, csapat vezetési ideje: 35:40-01:55

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.