Választás 2014 - A Jobbik büntetései

Budapest, 2014. március 7., péntek (MTI) - Visszavonná a büntető törvénykönyv (Btk.) valamennyi enyhítését a Jobbik, egyes életellenes bűncselekményeknél pedig halálbüntetést alkalmazna.

Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a Btk. módosítása miatt brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük. Kifejtette: korábban a legsúlyosabb fegyházbüntetésre ítéltek legkorábban a büntetésük négyötödénél, közepesen súlyos esetben háromnegyedénél, az enyhébb fogház esetében pedig a büntetés kétharmadánál szabadulhattak. Ezt a kormány úgy módosította, hogy főszabályként a kétharmad lett érvényes akkor, ha az elkövető nem visszaeső - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő példaként említette, hogy az új eljárás miatt 2 év 4 hónappal korábban szabadul egy 12 évre ítélt ember, aki különös kegyetlenséggel gyilkolt, és 1 év 3 hónappal előbb engednek el egy csecsemőjét meggyilkolt nőt.

Kijelentette: a Jobbik kormányra kerülése esetén azonnal visszavonná a „felelőtlenül enyhe” szabályozásokat, önfenntartó börtönöket hozna létre, ahol az áldozat családjának járó kártérítés összegét is meg kellene téríteni az elkövetőnek.

Szilágyi György jelezte azt is: az idősek, gyermekek és nők ellen elkövetett súlyos, életellenes bűncselekmények esetében halálbüntetést alkalmaznának.

A jobbik képviselője szólt arról is: nemcsak a bűnözőkkel szemben alkalmaznának zéró toleranciát, hanem a „politikusbűnözőkkel” szemben is, akikre dupla büntetés kiszabását javasolnák.

A politikus úgy fogalmazott: két hét alatt nem szavakban, hanem tettekben tennének rendet az országban, és a létbiztonság mellett közbiztonságot teremtenének.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.