Választás 2014 - Jobbik: az EBESZ szerint egyenlőtlen feltételeket kapott a párt a kampányban

 Budapest, 2014. július 18., péntek (MTI) - A Jobbik szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala múlt pénteken elkészült jelentése szerint is egyenlőtlen feltételeket kapott a párt a parlamenti választási kampányban.

 

    Ezt az ellenzéki párt pénteki közleményében - amelyet megküldtek az MTI-nek is - azt hangsúlyozta: számtalan érvvel támasztja alá, hogy "a Fidesz az igazságtalan és magára szabott választási törvénynek köszönhetően" szerezhetett ismét kétharmados többséget a parlamenti választásokon. Kiemelték, a győztes kompenzációjától kezdve a választókerületek határainak meghúzásán keresztül a külföldön dolgozó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok diszkriminálásáig szinte minden tényező a kormánypártok malmára hajtotta a vizet a tavaszi voksolást megelőzően.  Mint írták: a jelentés külön kitér a Jobbikot ért hátrányos megkülönböztetésre is, több helyen utal arra, hogy mekkora ellenszélben kellett kampányolniuk. A dokumentum - a közlés szerint - aláhúzza: előfordult, hogy a hírekből szándékosan kihagyták a Jobbikot, emellett konkrét adatokkal alátámasztva azt is ecseteli, hogy több csatornán is csak minimális megjelenést biztosítottak számukra.  "Mindez felértékeli az általunk elért eredményt, hiszen ilyen körülmények között is egymillió választópolgár bizalmát sikerült elnyernünk" - állapította meg Bana Tibor országgyűlési képviselő, az EBESZ parlamenti közgyűlésének jobbikos delegáltja. Megjegyezte: miután az EBESZ-t, mint nemzetközi szervezetet nyilvánvalóan nehéz lenne jobbikos elfogultsággal vádolni, "kíváncsian várják a Fidesz válaszait a jelentésben szereplő megállapításokkal kapcsolatban".

    A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban egy héttel ezelőtt, pénteken adott ki jelentést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) korlátozott választási megfigyelési missziója. A jelentés szerint az országgyűlési választásokat jól szervezett módon bonyolították le és sokféle választási lehetőség állt a szavazók rendelkezésére, ugyanakkor a korlátozó jellegű kampányszabályozás, a médiumok elfogultsága, valamint az állam és a pártok közötti határokat elmosó kampánytevékenységek miatt a kormánypárt tisztességtelen előnyt élvezett. A jelentés szerint a választást szabályozó jogi környezet megváltozásának néhány kulcsfontosságú eleme eltörölt egyes fékeket és ellensúlyokat, a választókörzetek átrajzolása nem volt elég átlátható és független, és a töredékszavazatok rendszerének átalakítása a Fidesz-KDNP kormánykoalíciónak kedvezett.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.