Könyv a lélekben épülő templomról

Macskin László, Barna Marci és Csoma Szandra

Második könyvének bemutatóját tartották magazinunk állandó munkatársának, Barna Marcinak csütörtökön este Debrecenben, a DESZínház Batthyány utca 24. szám alatti pincetermében. A beszélgetést Macskin László, az FM90 Campus Rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette.

A fiatal könyvszerző végzős, ötödéves hallgató a Debreceni Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán. Első könyvét a covid idején írta: a kényszerű bezártság okozta lelki feszültséget írta ki magából. Mint emlékezetes, a világjárvány miatt hazánkban is kijárási tilalmat vezettek be, szünetelt a jelenléti oktatás az iskolákban, így az egyetemeken is. A négy fal közé zártság megviselte a felnőtteket is, de nagyon érzékenyen érintette a fiatalokat, különösen az egyetemistákat, akik ifjúságuk korai felnőtt szakaszában a társasági élet olykor fékezhetetlen élvezői voltak - vannak és lesznek. (Sokan úgy élték meg azokat a hónapokat, hogy alapvető szabadságjogukban vannak korlátozva. Utólag beigazolódott, hogy sokan mentális károsodást szenvedtek a korlátozások miatt, családok, házasságok mentek tönkre, öngyilkosságok is előfordultak.)

A második, Ifjúságom temploma/Debrecenben nőttem fel címet viselő könyv már egyáltalán nem ilyen komor hangvételű. Sokkal inkább a gyermeki diákkorból a felnőtti, felnőttes egyetemistává cseperedő debreceni srác érzéseit, meglátásait, értékítéleteit fogalmazza meg. A kötet olvasói közül néhányan megjegyezték: egy ilyen, városhoz ragaszkodó hűségvallomás, összegzés nem a fiatalok, hanem az idős alkotók dolga. Lehet. Éppen ezért jó olvasni, hogy valakiben már ifjú korában kialakul a kötődés, a valahová tartozás erős vágya, amely persze nem bírálat nélküli, szolgalelkű elfogadást jelent. A hűség igénye és érzése mellett a könyvben ugyanakkor az érett értékalkotás, a kedves, fiatalos humor, gyakran önkritika is végigvonul az oldalakon.

A könyvbemutató szép számú közönségének egyik tagja el is mondta, milyen jó, de sajnos ritka, hogy valaki ilyen fiatalon kifejezi hovatartozását, és ez különösen a mai korban értékes és embernemesítő, amikor napjaink fiataljainak jelentős része külföldre vágyik és megy, amint teheti, ha kiröppen a szülői felügyelet alól.

Macskin László riporter-beszélgetésvezető kiváló érzékkel összerakott kérdései portrészerűen kirajzolták a könyvszerző értékrendjét, azt, hogy honnan indult, hová tart, hol van jelenleg az álmai, tervei megvalósításában. Szóba került, hogy életében nagyon fontos helye van a sportnak (nem mint sportolónak, hanem rajongónak) és a zenének. A két témakör kapcsolatáról készíti mesterszintű szakdolgozatát is – amivel kissé meghökkentette a műsorvezetőt, hisz a két terület látszólag igen távol áll egymástól.

A könyvbemutatót Csoma Szandra, a FM90 Campus Rádió munkatársának értő, szépen előadott felolvasásai tették színessé, s az elhangzott könyvrészletek közelebb hozták a szerző szándékát a vendégekhez, akik között volt rendőrtiszt, fogorvos, egyetemista, tanár és még jeles debreceni irodalomtörténész is. Akik ott voltak, egy kellemes, értékes kora esti rendezvénynek voltak résztvevői, akik távolmaradtak, lesz még alkalmuk hasonló eseményre eljutniuk. Addig is, mivel a könyv továbbra sem kapható bolti forgalomban, ITT megrendelhető.

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.