Trükközés a számokkal

Könnyen másképp értelmezhető

Nem meglepő módon a németek német eredetet sejtenek, a világ azonban Churchillnek tulajdonítja a következő kijelentést: „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”. A statisztikákban kételkedők idézik az angol államférfi találó megjegyzését.

Valahogy így tesz a magyar kormány is. Az utóbbi időben több, furcsa számadattal lepte meg az ország állampolgárait. Hitelességüket a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva próbálják erősíteni, miközben tudjuk, a hivatal erősen függ a hatalomtól.

A héten hangzott el, miszerint a honi nettó átlagfizetés 165 ezer forintra emelkedett. Mint minden központi adatban kételkedő, számolni kezdtem. Ha a Magyar Nemzeti Bank vezetőjének, Matolcsy Györgynek a fizetése kb. 1,7 millió forint (bruttó 2,4) és 14 közmunkás havi nettó 53 ezer forintos fizetését átlagoljuk, akkor jön ki 162,5 ezer forintra. Matolcsyban és a közmunkásokban egy közös van: mindannyian keveslik a fizetésüket. Elégedetlenségüknek hangot is adnak: Erre mi történik? A MNB vezérnek bruttó 2,7 millió forinttal emelik, a sárgamellényesek meg örüljenek, hogy egyáltalán dolgozhatnak. Matolcsy vezér béremelését versenyképessé kívánják tenni, mert Orbán Viktor cidrizik, fél, az állami juttatását keveslő pénzember esetleg külföldre tántorog vajas kenyérre való megkeresése miatt. Az ország munkavállalóinak fizetését nem kellene versenyképessé tenni? Egyetlen esélye az itthon maradásnak. Míg alacsonyak a fizetések, ezzel együtt az élet kilátásai, addig, aki teheti, külföldön próbál szerencsét.

A statisztika szerint Magyarországon, 4,241 millió ember dolgozik. Ezzel az adattal a kormány igyekszik bizonygatni 10 év 1 millió munkahely tervének időarányos teljesítését. 2010-től, az ígéret évétől ez 600 ezer helyet jelentene. 2010-ben 3,781 millió munkavállaló dolgozott, így nem kell matematikusnak lenni, hogy megállapítsuk: nincs meg az időarányos emelkedés. A 460 ezres növekedés alaposabb vizsgálata fejcsóválásra ad okot. Jelenleg kb. 250 ezer a közfoglalkoztatottak száma. Nyugodtan levonhatjuk a 460 ezerből. A közmunka nem munkahelyteremtés. Egyszerű zsarolás. Ha valaki nem dolgozik, nem kap segélyt. Ráadásul a közfoglalkoztatás zöme nem értéket előállító tevékenység, nem a gyártott termék értékesítésének bevételéből finanszírozzák a fizetéseket. Zsákutca munka. A közfoglalkoztatás nem a munkára nevel, nem működik a versenyszférába történő átlépés terve.

Hirtelen több százezer szegény tűnt el az országból. Nem rabolták el őket, nem távoztak külföldre, a KSH változtatott szegénységi küszöb kiszámítási módján. A kormánynak kedvező változtatás erősíti a Fidesz szlogent: „Magyarország jobban teljesít”. Csak azok nem tudnak szegény státuszuk megszűnéséről, akiknek a számítás megváltoztatása után sem nagyobb a bevételük, továbbra is lehetetlen helyzetbe sodorhatja egy váratlan kiadás. Hazánkban még mindig 4,7 millió ilyen ember van.

Kíváncsian várjuk a kormány következő számszaki trükkjeit.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.