Sztúpa: a béke és megnyugvás helye

Figyelemfelkeltő látvány

A balatoni környéki, családi nyaralások alkalmával az egésznapos fürdőzés rítusát igyekszem időnként megszakítani, kisebb nagyobb kirándulások szervezésével. Idén is sokfelé barangoltunk a pihentető egy hét alatt. Bevallom, számomra legérdekesebb a zalaszántói buddhista béke sztúpánál tett kirándulás volt. 

A sztúpa szanszkrit eredetű szó, amely eredetileg halmot jelent. A sztúpa a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Ezek a buddhista vallási építmények, kezdetben egyszerű földhalmok voltak, amelybe Buddha relikviáit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka az indiai Maura-dinasztia harmadik császára felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában. A buddhizmus terjedésével más ázsiai országok is átvették a sztúpák építési szokásait.

A három magyar, nyilvánosan is megtekinthető sztúpák közül a zalaszántói a legnagyobb, amely a 316 méter magas Világosvár hegyéről néz a Balatonra. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája, harminc méteres magasságával. Belsejében Buddha tanításai és ereklyéi, valamint egy 24 méter magas életfa található. Az itt élő szerzetesek szerint a sztúpa a békét, boldogságot és a megvilágosodást jelképezi. A magyarországi buddhista alapítvány elnökének, BopJon Sunim, kezdeményezésre indult meg az építkezés 1992 tavaszán. Az épület felszentelését 1993 júniusában, ünnepélyes keretek között  a XIV. Dalai Láma végezte el. A nagy érdeklődésre való tekintettel az itt élő dharma tanítók szükségét érezték egy olyan központ felépítésének, amely a buddhista tanításoknak, az elmélyült napi meditációknak helyszint tud biztosítani. A meditációs központ végleges formája 2012-ben készült el.

Az épület kívül japán, belül tibeti stílusjegyeket visel magán. A meditációs ház belső falán található nagyméretű festményeken Buddha élettörténete jelenik meg. A felső ablakok alatti festmények (tankák) a Drikung Kagyü vonal nagy tanítóit ábrázolják időrendi sorrendben. Az oltáron középen elhelyezett szobor Sakjamuni Buddhát ábrázolja, balján Tara, jobb oldalán a Gyógyító Buddha és Avalokitesvara Bódhiszattva szobor látható. A belső fali képeket az itt élő szerzetesek festették. A két ajándékboltban tibeti szerzetesek által készített ajándékokat, kasmir kendőket, faliszőnyeget vásárolhatunk. A buddhizmussal kapcsolatos könyvek böngészése közben elfogyaszthatunk egy finom kávét is. Amennyiben arra járnak, mindenképp keressék fel ezt a békét és megnyugvást sugárzó zarándokhelyet.

dalnoky

Képgaléria: ITT

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.