Szomorkás könyvhét

Könyvek a Fórum előtt

Idén 87. alkalommal került sor az Ünnepi könyvhétre. A június 8–13. közötti eseményt kiegészítette a 2001-től társuló Gyermekkönyvhét.  A könyvhét ötletét 1927-ben Supka Géza vetette fel a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén.

Debrecenben a könyvessátrakat évek óta a Csapó utca sétáló övezetében állítják fel. Nem volt ez másképpen idén sem.

Tulajdonképpen ennyi a jó hír: álltak a sátrak, a helyszínnel és a külcsínnel sem volt semmi baj. A Főnix Rendezvényszervező a könyveknek méltó környezetet teremtett… De a tartalom! A könyvheti felhozatal inkább hasonlított a Mihály napi vásárok könyvkínálatára, mint az ünnepi rendezvényre megjelentetett nóvumok bőséges választékára. A placcot az antikváriumok poros készlete és a leértékelt könyvek uralták, új kiadvány alig akadt. Ebből következően a rendezvény hangulata is minden volt, csak nem emelkedett. A Fórum, vagy a piac felé sietők a könyvhét sátrait inkább szlalomozásra kényszerítő útakadályoknak tekintették, mint megállásra késztető szellemi izgalmak színhelyének. A gyér számú érdeklődő enerváltan kóválygott sátortól sátorig. Alig vásároltak valamit. Az újdonságokért nem is olyan rég még sorba álltak. Amikor 1986-ban piacra került Moldova György legújabb riportkötete, a Bűn az élet, a könyvhét első napjának reggelén, a nyitás előtt egy órával már hosszú sor kígyózott az Ady könyvesbolt előtt. A könyvárusító helyeken mostanság csak nagyítóval lehet vevőt találni.

A debreceni könyvbarátokat elszomorította a könyvhéthez méltatlan kínálat. A merészebben fogalmazók egyenesen a patinás esemény megcsúfolásáról beszéltek. A siralmas választék taszította a könyvek iránt érdeklődőket. Az egész úgy nézett ki, mintha a sátrakat csak a hagyomány kedvéért állították volna fel, hogy aztán ez a rendezvény is kipipálásra kerülhessen, mint végrehajtott program. 

Hazánkban egyre kevesebben vannak a rendszeres olvasók, egyre kevesebb könyvet vásárolnak. A könyvterjesztők igen magas árrésekkel dolgoznak. Ha egy könyv 1000 Ft-ba kerül, a boltban már 1700 forintért kapható. A drága könyveket Sokan képtelenek megfizetni. Lenne megoldás. A könyvterjesztők hasznát limitálni kellene. Olcsó könyvekkel újra olvasókat lehetne megnyerni. Eljött az idő, a könyvpiacon rendet kell teremteni, mert egy-két évtized és Magyarországon senki sem fog olvasni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.