Szeles magyar győzelem – a 3X3 első napja

A debreceni Szabó Zita akcióban

Kedden elkezdődött Debrecen idei második, nagyszabású nemzetközi 3X3-as kosárlabda eseménye a város főterén. Rögtön az első napon pályára is léptek a magyarok. Az U18-as lányok magabiztos, Svájc elleni győzelemmel kezdtek.

Immár olimpiai sportágként érkezett a cívisvárosba a 3 a 3 elleni kosárlabda. Nyár elején már egyszer pattogott a labda az egypalánkos megmérettetésen, a Kossuth téren. Akkor a felnőtteknek szoríthattunk a lányoknál és a fiúknál is, a tét pedig az olimpiai részvétel volt. Ezúttal azonban az U18-as korosztályé a főszerep, a világbajnokságon. Az időjárás a keddi nyitónapon nem volt túl kedvező, hiszen erős szél támadt estére, mire a reflektorfény Magyarország ifjú hölgyeire vetült. Ám a kellemetlen körülmények ellenére is szép számmal látogattak ki szurkolók a lelátókra és együtt biztatták a Horváth Boglárka, Horváth Dóra, Nagy Réka, Szabó Zita összeállítású négyest. Debreceni szempontból ráadásul külön jelentős, hogy Szabó Zita a DEAC színeit képviseli klubszinten. A lányok végül meghálálták a szurkolást, az idő lejártát és az utolsó dudaszót megelőzve elérték a maximális ponthatárt és magabiztos 21-11-es diadallal vonultak le a pályáról.

A sors és a mindenki által jól ismert helyzet közbe is szólt, ugyanis a mieink egyik csoportellenfelénél, a franciáknál pozitív teszteredmények születtek. A hatályos szabályok szerint pedig így nem léphetnek pályára. A svájciak legyőzése után tehát Szabó Zitáéknak már csak az észtek ellen lesz csoportkörbeli mérkőzése.

Egyiptom és Izrael összecsapás a pályánTermészetesen a magyarokon kívül számos további ország válogatottja elkezdte a világbajnoki szereplést. A nőknél és a férfiaknál is rendeztek találkozókat, amelyek között akadtak igen szoros csaták, de meglepően sima eredmények is. Utóbbira példaképp éppen Magyarország ellenfeleinek meccsét említhetjük, amelyet Észtország Svájc legyőzésével 17-4-re nyert. A nap utolsó mérkőzése pedig, amolyan kellő csattanóként, az este magas színvonalú lezárásaként szolgált. A férfiak ágán Izrael Egyiptommal csapott össze. Igazán férfias küzdelem zajlott, nehezen született meg az első találat, majd hirtelen elkezdődött a „kosárváltás”. Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, de az egyiptomiak lelkes szurkolótábora kellő lendületet adott, és a vezetés megszerzése után lassan elkezdték magabiztossá növelni az előnyt. Az Izrael – Egyiptom mérkőzés egyetlen pont híján idő előtt zárult le: 13-20 lett a vége.   

Szerdán, augusztus 25-én a magyar fiúknak szurkolhatunk majd, 19:40-től Litvániával, 20:55-kor pedig majd Mongóliával csapnak össze, a lányok csütörtökön folytatják szereplésüket. A korosztályos világbajnokságot követően, hétvégén érkeznek a World Tour sztárjai, szombaton számos ismerős csapattal, névvel és arccal találkozhatunk majd a látványos kosárshown.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.