Szállodák nehéz helyzetben

Juszkó Anita  Fotó: Petróczi Réka

„Sajnos lesznek ideiglenes szállodabezárások az energiaárak miatt” – mondta magazinunknak Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferencia Központ igazgatója, aki 2023. január elsejétől a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének egyik alelnöki pozícióját tölti be. Vele beszélgettünk megválasztása okán.

- Mikor és hogyan került be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségébe?

- Tulajdonképpen a szálloda, ahol dolgozom, az tagja a szövetségnek, és vezetőként én képviselem. A szövetségben való aktív részvételem öt évvel ezelőtt kezdődött, az akkori elnök felkérésére kerültem a régió helyettesi pozícióba. Majd, amikor Görög Rudolf távozott a régiónkból, akkor a tagszállodák engem választottak régiós elnöknek, és két cikluson keresztül töltöttem be ezt a pozíciót.

- A Dél-Alföldi régió vezetőjeként milyen plusz feladatokat látott el?

- A tagszállodákkal való kapcsolattartás, az általuk felvetett kérdésekre vagy kérésekre, ha az addigi tájékoztatások alapján nem tudtam válaszolni, akkor a szövetséggel egyeztetve igyekeztem a segítségükre lenni. Ezek elsősorban adóügyi és jogi témákban jöttek. A régiós üléseket én szerveztem meg, ami nem csak technikailag jelenti a meghívásokat, hanem az előadások témájának a meghatározása, a szövetség titkárságával közösen az előadók felkérése az eseményre.

- Kinek az ötlete volt, hogy az országos szövetségnek az alelnöke legyen?

- Tulajdonképpen engem már évek óta jól ismernek itt, hiszen a régiós elnökök részt vesznek az országos választmány munkájában. Azt gondolom, hogy az a fajta szakmai hozzáállás, amit én képviselek, az volt szimpatikus.

- Hogyan fogadta a jelölést?

- Meglepődtem, mert nem voltak ilyen jellegű ambícióim. Először talán nem is vettem komolyan, de aztán eltelt pár hét, és a kérdés újra felvetődött. Természetesen gondolkodhattam egy napot, amit ki is használtam. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez olyanfajta szakmai elismerés, és olyan jellegű visszajelzés, amire nem tudtam nemet mondani. Az őszi, tisztújító közgyűlésen pedig a tagság is biztosított a bizalmáról a megválasztásommal.

- Kinek szólt először a jelölésről?

- Bármilyen furcsa, a vezérigazgatónknak. Ha a közvetlen felettes, vagy a tulajdonos nem támogatja a jelölésem, akkor már a gondolattal sem érdemes foglalkozni. Túl azon, hogy természetesen van benne egy egyéni szakmai elismerés, az a szálloda, amit képviselek, ugyanolyan részben van benne. Úgyhogy velük egyeztettem első körben. Amikor biztosítottak a támogatásukról, akkor szóltam a családnak, kollégáknak.

- Milyen feladatok várhatóak, immáron alelnökként?

- Természetesen tovább szeretnénk folytatni az eddig is erős lobbi tevékenységünket a szakma érdekében. Rövid távon az egyik legfontosabb célkitűzésünk elérni, hogy a négy százalékos turisztikai hozzájárulást meghosszabbítsa a kormány. A 24 hónapra meghosszabbított munkaidőkeret nagy segítség a munkaidő-gazdálkodásban, ugyanakkor az első negyedévben szükség lehet még egy direkt bértámogatásra is, valamint, hogy a munkába járás elszámolható költségét tizenötről harmincöt forintra emeljék. Az éppen aktualitások adják majd, hogy mi az, amivel a legtöbbet tudjuk tenni a szakmáért. Illetve terveim szerint én is részt veszek majd régiós üléseken, amit felosztunk egymás között.

- A jelenlegi gazdasági helyzet, a növekvő rezsiárak miatt a szállodaipar is folyamatosan a hírfolyamokban van. Mit gondol, mi lesz a szállodákkal télen, a fűtési szezonban? Hogyan befolyásolja a működésüket, valóban sokan bezárásra kényszerülnek?

- Sajnos a hír igaz, a szinte kiszámíthatatlan mértékben növekvő rezsiárak, a jelenlegi foglaltsági előrejelzések mellett többen nem tudnák nyereségesen üzemeltetni az egységüket, emiatt van olyan panzió, szálloda, étterem, fürdő, amelyek a téli időszakra a bezárás mellett döntenek. Elsősorban a korszerűtlen, nagy energiafogyasztókkal működő házak vannak veszélyben, de az a nagy bezárás, amit a szállodaipartól vártak, egyelőre elmaradt. Akikről már tudunk, az a szegedi Tiszavirág Hotel és Kávézó, illetve a Petneházy Club Hotel Budapest határában döntött a bezárás mellett, a szegedi Anna Fürdő és a mezőkövesdi Zsóry Fürdő egy része is be fog zárni idén télen, de így döntött a legnagyobb hazai szállodalánc, a Danubius Hotels is, hogy bezárja a Danubius Hotel Hungáriát február végéig. A legnagyobb bajban a wellness-szállodák vannak, hiszen területi alapon ott a legnagyobb az energiaköltség. Bonyolult a helyzet, ugyanis a wellnessrészlegeket nem lehet szüneteltetni, hiszen a szállodák egy része azért működik, mert a vendégek pont a wellness szolgáltatások miatt választják a szállodát. Tudomásom szerint azonban ezek a szállodák csak a január-februári, esetleg márciusi hónapra fognak bezárni.

Kovács Eszter

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.