Szabadegyetemi betekintés Izrael életébe

Hunyadi László előadás közben

A Debreceni Zsidó Hitközségünknél már 4. éve működő Zsidó Szabadegyetem május 7-én tartotta soron következő összejövetelét. Közel két óra időtartamra az utóbb idők legnagyobb létszámú szabadegyetemi hallgatósága jutott el képzeletben a Szentföldre.

Sikerült betekintenünk a mai „Izraelbe”. Az időpont nem véletlen volt. Ebben a hónapban több emlék-és ünnepnapot tartanak a közel-keleti országban, de a világ zsidósága is emlékezik - többek között - az ország függetlenségi napjára, a háborúkban elesett katonákra és a holokauszt áldozataira.

A vendégek már a terembe lépéskor ismert izraeli dalokat hallhattak dr. Grósz Zsuzsanna zongorajátékával. A falakon Izrael Állam magyarországi nagykövetségének művészi, szinte a teljes országot bemutató posztereit csodálhatták meg a vendégek. A fő program Prof. Dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzuljának előadása volt „Szemelvények tudományról és kultúráról a mai Izraelben” címmel.

Az érdekes előadásban az alapítás, a bevándorlások (aliya) láncolatán át jutottunk el a mai modern technikai vívmányokban élen járó országig. A hitelességet növelte, hogy a professzor hosszú ideig oktatott Izrael különböző egyetemein, valamint a mostani tiszteletbeli konzuli funkciója segítségével nagy rálátással rendelkezik „Erec Yisztrael”-ről.

Az előadás után szokásos módon kérdések özöne következett. A kisfilmek, melyek a Szent Templomról, az ország alapításról, valamint a kibucokról szóltak, újabb kérdéseket és beszámolókat inspiráltak, ezáltal interaktív baráti beszélgetésbe hajlott át a program. Többen a hallgatók számára különösen érdekes kibuci élményeiket osztották meg a hallgatósággal.

A rendezvény zárásakor a szokásos kávé és tea mellett az izraeli nemzeti ételt, a humuszt és a falafelt kóstolhatták meg a résztvevők a hitközség kóser konyájának tálalásában. Sikerült egy kis izraeli atmoszférát teremteni a hitközségen, mellyel reméljük, hogy minél többen kedvet kapnak a Debrecenből közvetlenül közlekedő repülőjárattal meglátogatni a „csodák” országát.

Az Izraelt ábrázoló poszterek munkaidőben megtekinthetők kb. 2 hétig a hitközség kultúrtermében.

Kreisler Gábor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.